EUR: 321,26 Ft
CHF: 284,04 Ft
2018. november 21., szerda
Olivér

Külföld

Szigorítanak a terápiás állatokra vonatkozó előírásaikon a légitársaságok

Biztonsági okokból szigorítanak a terápiás állatok szállítására vonatkozó előírásaikon a vezető amerikai légitársaságok.

A United Airlines, amelynek egyike járatára egy Dexter nevű pávát próbáltak felvinni a napokban, ám a madarat egészségi és biztonsági okokból nem engedték fel a gépre, csütörtökön jelentette be, hogy szigorítja szabályait, mivel tavaly 75 százalékkal nőtt a terápiás állattal utazó ügyfeleik, és ezzel együtt az állatok jelenlétéből adódó balesetek száma is.


A szövetségi irányelvek szerint a rokkant, betegséggel élő utasokat megilleti a jog, hogy különböző terápiás, vagy segítő állatokat vigyenek fel magukkal a repülőgép-fedélzetre, ugyanakkor a légitársaságoknak is jogukban áll megtagadni a felszállást bizonyos egzotikus, vagy szokatlan házi kedvencektől.

“A közlekedési minisztérium terápiás állatokra vonatkozó szabályai nem működnek megfelelőn, ezért változtatnunk kell az előírásainkon, hogy biztonságos és kellemes utazást tudjunk biztosítani minden utasunk számára” – fogalmazott közleményében a légitársaság, amelynek módosításai március 1-jén lépnek életbe.


A United Airlines a jövőben több dokumentumot fog kérni a terápiás állatot igénylő utasoktól. A gazdiknak igazolniuk kell, hogy az állat jól nevelt és megkapta a szükséges oltásokat, valamint állatorvosi igazolás kell arról is, hogy az állat nem jelent fenyegetést a többi emberre nézve.

Az utasoknak gyakran akár 125 dollárt (31 ezer forint) kell fizetniük egy útra, hogy magukkal vihessenek a fedélzetre egy kis testű háziállatot, míg a terápiás kedvencek ingyen utazhatnak.

A Delta Air Lines is hasonló változtatásokat vezet be a terápiás állatokra vonatkozóan. A légitársaság szerint 2016 óta 84 százalékkal nőtt az állatok okozta balesetekkel kapcsolatos bejelentések száma. Egy alkalommal egy 30 kilogrammos terápiás kutya okozott komoly arcsérüléseket egy utasnak.

“Az utasok próbálkoztak már terápiás pulykákkal, óriás repülőerszényesekkel, kígyókkal, pókokkal és egyéb állatokkal” – idézte fel a légitársaság.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nap képe: Ugrólecke

  Nap képe: Ugrólecke

  Lélegzetelállító mutatványnak lehettek tanúi a Kruger Nemzeti Park látógatói, akik saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy mekkorát képes ugrani egy nagy kudu.

 • Öt keskenyszájú orrszarvút telepítenek át Ruandába

  Öt keskenyszájú orrszarvút telepítenek át Ruandába

  A kihalás szélén álló kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis michaeli) öt egyedét fogják áttelepíteni jövőre európai állatkertekből a dél-afrikai Ruandába, ez lesz az eddigi legnagyobb rinocérosz-áttelepítés Európából Afrikába – közölte Premysl Rabas, a csehországi Dvur Královéi állatkert igazgatója.

 • Óvadék ellenében szabadlábon védekezhet Ivica Todoric

  Óvadék ellenében szabadlábon védekezhet Ivica Todoric

  Egymillió euró óvadék ellenében szabadlábon védekezhet Ivica Todoric, Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportjának, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokornak a volt tulajdonosa, akit november 7-én adtak ki a britek Horvátországnak – jelentette a horvát közszolgálati televízió (HRT) kedden.