EUR: 311,43 Ft
CHF: 270,44 Ft
2018. február 19., hétfő
Zsuzsanna

Belföld

Szijjártó: Nyíltan semmibe venné a V4-et Brüsszel

Visszautasítja a magyar kormány, hogy a visegrádi tagországok nyílt kigolyózása árán is elfogadná Brüsszel a dublini rendszer reformját, és ezzel a V4 tagjaiból, így Magyarországból is bevándorlóországot csinálnának – ezt a Pozsonyban tartózkodó Szijjártó Péter külügyminiszter szlovák kollégájával teljes egyetértésben jelentette be.

A magyar diplomácia vezetője kemény szavakkal válaszolt Charles Michel belga kormányfő hétvégi kijelentésére, miszerint „ultimátumot adtak a szolidaritást elutasító” visegrádi országoknak, hogy ha június végéig nem sikerül konszenzusra jutni, akkor nélkülünk, minősített többségi szavazással fogják elfogadni a migráció kérdését szabályozó dublini rendszer tervezett reformját.


Ivan Korcok szlovák külügyi államtitkár (b) és Szijjártó Péter külügyminiszter együtt utasította vissza a brüsszeli elképzeléseket Pozsonyban
MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád

– Mi ezt, úgy, ahogy van, elfogadhatatlannak tartjuk és visszautasítjuk – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap, miközben Ivan Korcok szlovák külügyi államtitkárral együtt adták át Pozsonyban a magyar nagykövetség új épületét.

Szijjártó szerint a belga miniszterelnök kijelentése leplezetlen kényszerítés.


– Magyarország soha nem fogadott be és nem is fog befogadni illegális bevándorlókat, függetlenül attól, hogy milyen nyomás lesz ez irányban a határokon vagy Brüsszel részéről – szögezte le Szijjártó. Azt is kifejtette: a belga miniszterelnök kijelentése azért is megdöbbentő, mert ez az első alkalom, amikor Brüsszelben nyíltan arra készülnek  arra, hogy egyes tagországok akaratát teljesen figyelmen kívül hagyva, erővel nyomjanak át egy olyan elképzelést, mint amilyen a kötelező betelepítési kvóták ügye.

– Nem fordulhat elő még egyszer, hogy átszavaznak a fejünk felett – közölte Szlovákia álláspontját az ügyben Ivan Korcok, megerősítve azt a korábbi kijelentést, hogy a visegrádi országok semmilyen kötelező betelepítési kvóta bevezetését nem támogatják.

Szijjártó Péter hozzátette: lehet, hogy Belgium miniszterelnökét nem zavarja, hogy számos nyugat-európai városban no-go zónák vannak, és az sem, hogy az elmúlt időszakban 27 jelentős terrortámadást követtek el Európában migrációs hátterű emberek, de a V4-et ez zavarja, mert nem akarnak olyan kontinensen élni, ahol a terrorfenyegetettség napi rendszerességűvé válik.

Az ENSZ is korlátozná a nemzeti szuverenitást
Nyilvánosságra hozta az ENSZ az egész világra kiterjedő migrációs tervezetét. A legális migrációs útvonalak bővítését, a migránsok beilleszkedésének segítését, a családegyesítés megkönnyítését helyezi kilátásba az egész világra kiterjedő migrációs egyezmény tervezete, amelynek első vázlatát hétfőn hozta nyilvánosságra az ENSZ – írta meg a 888.hu.
A világszervezet honlapján olvasható a Mexikó és Svájc által kidogozott tematika, amelyet az ENSZ egy december 10–11-én Marokkóban rendezendő csúcstalálkozó keretében kíván elfogadni. A tervezet összefoglalja a vezérelveket és célokat, amelyek a migráció egész folyamatát lennének hivatottak szabályozni. Egyebek mellett a nemzeti szuverenitást is korlátok közé szorítanák, ami magyarul annyit jelent, hogy senki által meg nem választott bürokraták dönthetnének az európai nemzetekről.

Kapcsolódó Cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra gyűlnek a Czeglédy elleni vádak

  Sorra gyűlnek a Czeglédy elleni vádak

  Már kilenc iskolaszövet ügyében, mintegy 6,3 milliárd forintos vagyoni hátrány okozása miatt folyik eljárás Czeglédy Csaba ellen – tájékoztatott pénteken a Csongrád Megyei Főügyészség.

 • A magyarok 70 százaléka aggódik az illegális migráció miatt

  A magyarok 70 százaléka aggódik az illegális migráció miatt

  Nem véletlenül lapítanak most azok az ellenzékiek, akik ellenezték a határkerítés megépítését, és álproblémáról beszéltek. A magyarok hetven százaléka aggódik az illegális bevándorlás miatt, de ugyanekkora azok aránya, akik elégedettek a kormányzat ez ügyben tett lépéseivel – mondta saját kutatásukra hivatkozva Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Soros embertípusra vágyik az EU emberjogi biztosa

  Soros embertípusra vágyik az EU emberjogi biztosa

  A “homo sorosensus”, azaz a Soros embertípus létrehozásának szükségességéről értekezik Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa egy 2009-es dokumentumban – írta Hírado.hu. Eközben az ENSZ Magyarország számára elfogadhatatlan migrációs politikát diktáló vitaindító anyagát az a Louis Arbour, migrációért felelős különleges képviselő jegyezte, aki öt évig volt a Soros féle Nyílt Társadalom Alapítvány pénzügyi hátterével működő Nemzetközi Kríziscsoport vezérigazgatója és akit maga a milliárdos tüntetett ki a Soros-egyetemen 2010-ben.