EUR: 311,52 Ft
CHF: 266,04 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Külföld

Több mint egymillió feltételezett háborús bűnt vizsgálnak

Összesen 1,17 millió panaszt nyújtottak be az afgánok a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) azóta, hogy az intézmény három hónappal ezelőtt megkezdte az Afganisztánban elkövetett háborús bűnök összeírását – írta az AP amerikai hírügynökség.

A benyújtott panaszok alapján kiderült, hogy nemcsak a szélsőséges muzulmán tálibok és az Iszlám Állam dzsihadistái, hanem a Washington vezette nemzetközi koalíció, az afgán biztonsági erők, kormányközeli hadurak, illetve külföldi és hazai hírszerző ügynökségek is követtek el atrocitásokat Afganisztánban – mondta el Abdul-Vadúd Pedram, egy kabuli jogvédő szervezet munkatársa.


A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság feladata eldönteni, hogy mely esetekben indít vizsgálatot háborús bűncselekmény elkövetésének gyanújával.

A panaszokat 2017. november 20-a és 2018. január 31-e között gyűjtötték össze európai és afganisztáni szervezetek – tette hozzá Pedram.


Az áldozatok száma jóval nagyobb lehet az 1,17 milliónál, mert egy-egy eset – például légicsapások vagy öngyilkos merényletek – több embert is érinthetnek.

“Meghökkentő, hogy ennyi áldozat van” – tette hozzá a jogvédő, aki szerint egyes esetekben teljes falvak estek az atrocitások áldozatául. “Mindez megmutatja, hogy az afgán jogrendszer mennyire képtelen igazságot szolgáltatni az áldozatoknak és családjaiknak” – folytatta.

Pedramot többször halálosan megfenyegették tevékenysége miatt.

“A hadurak mind itt vannak, nagyon óvatosnak kell lenni” – vélekedett.

Az egyik panaszos apját egy buszról szállították le fegyveresek 2014-ben az Afganisztán középső részén található Gór tartományban. A banda két másik buszt is feltartóztatott, és azt követelte az utasoktól, hogy adják át személyi igazolványaikat. A járműveken utazó tizennégy síitát elválasztották a többiektől és meggyilkolták. Az akció miatt egy tálib parancsnokot őrizetbe vettek, de aztán sem perről, sem büntetésről nem érkezett hír – tette hozzá a húszas éveiben járó férfi. A panaszos nem fordult a helyi hatóságokhoz, mert a szóban forgó parancsnok kiváló összeköttetésekkel rendelkezik a rendőrségnél és a helyi kormányzatnál.

“Úgy gondolom, hogy Afganisztánban ha van pénzed, akkor bárkivel, bárhol, bármit megtehetsz” – mondta.

A Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002-ben hozták létre. Ez a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. Az ICC csak a 2003 májusa után elkövetett atrocitások esetében nyomozhat Afganisztánban, mert az ázsiai ország ekkor ratifikálta a bíróságot létrehozó Római Statútumot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

 • Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  100 francia vezető értelmiségi, tudósok, írók, filozófusok, művészek kiáltványt tettek közzé a Le Figaróban. Az oka, hogy a migránsválság óta kezd elviselhetetlenné válni a helyzet: a radikális muszlimok már nemcsak a gondolat szabadságát veszélyeztetik, hanem minden értelemben a szabadságot.