EUR: 311,14 Ft
CHF: 269,98 Ft
2018. február 19., hétfő
Zsuzsanna

Tech

Elon Musk fellőtt egy autót a világűrbe

Magyar idő szerint kedden éjszaka útnak indították az Egyesült Államokból a SpaceX vállalat új óriásrakétáját, amely kísérleti repülésére egy Tesla típusú gépkocsit is magával vitt, hogy a Nap körüli pályára állítsa. A Falcon Heavy nevű rakéta a jelenlegi legerősebb űreszköz, csak a holdra szálláshoz használt Saturn V típus múlta felül.

A majdnem 70 méter magas, brutális teljesítménnyel bíró három gyorsítórakéta összesen 27 hajtóművének segítségével emelkedett a magasba, és a tesztrepülés után kijelenthető, hogy az űreszköz a jövőben képes lesz majd 70 tonna hasznos terhet Föld körüli pályára állítani.


Miután a két kisegítő rakéta elvégezte feladatát, két és fél perccel az indulás után levált, és visszaereszkedett a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont közelében lévő légitámaszpontra. A főrakéta feljebb emelkedett, majd miután teherkapszulájával pályára állította a meggyszínű Tesla Roadster sportkocsit, a másik két rakétához hasonlóan vissza kellett volna térnie a földre, ám az eseményt követő sajtótájékoztatón Elon Musk, a Tesla és a SpaceX tulajdonosa megerősítette, hogy a középső fokozatban nem maradt elég üzemanyag a landoláshoz, ezért a rakéta közel 500 kilométeres sebességgel az óceánba csapódott.

Azonban ez az „apró” baki semmit nem változtat azon, hogy a keddi küldetés történelmi esemény volt. A Teslának egyébként van egy utasa is, aki a pályára állás óta megállás nélkül hasít a világűrben – ő nem ember, hanem egy bábu. Starman kalandjait egyébként a legnagyobb videomegosztón élőben is nézhetjük.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Emelkedik a kriptodevizák árfolyama

    Emelkedik a kriptodevizák árfolyama

    Emelkedett a kriptodevizák árfolyama hétfőn, négy hete először a hét végén újra 11 ezer dollár fölé került a világ legismertebb digitális devizájának, a bitcoinnak a jegyzése.

  • Az űrkorszakot idézi a 3D-s nyomtatott családi ház

    Az űrkorszakot idézi a 3D-s nyomtatott családi ház

    A WATG tervezőcsapata mutatta be annak a 3D-nyomtatott háznak a látványtervét, amely több, mint valószínű, hogy az egész építőipart alapjaiban fogja megbolygatni. Ezzel az új technológiával egyébként már olyan tárgyakat is készíthetünk, mint műprotézis, különféle szerszámok, alkatrészek, de volt rá példa, hogy egy működő pisztolyt is „legyártottak” 3D nyomtatóval.