EUR: 321,51 Ft
CHF: 283,69 Ft
2018. november 21., szerda
Olivér

Tech

Elon Musk fellőtt egy autót a világűrbe

Magyar idő szerint kedden éjszaka útnak indították az Egyesült Államokból a SpaceX vállalat új óriásrakétáját, amely kísérleti repülésére egy Tesla típusú gépkocsit is magával vitt, hogy a Nap körüli pályára állítsa. A Falcon Heavy nevű rakéta a jelenlegi legerősebb űreszköz, csak a holdra szálláshoz használt Saturn V típus múlta felül.

A majdnem 70 méter magas, brutális teljesítménnyel bíró három gyorsítórakéta összesen 27 hajtóművének segítségével emelkedett a magasba, és a tesztrepülés után kijelenthető, hogy az űreszköz a jövőben képes lesz majd 70 tonna hasznos terhet Föld körüli pályára állítani.


Miután a két kisegítő rakéta elvégezte feladatát, két és fél perccel az indulás után levált, és visszaereszkedett a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont közelében lévő légitámaszpontra. A főrakéta feljebb emelkedett, majd miután teherkapszulájával pályára állította a meggyszínű Tesla Roadster sportkocsit, a másik két rakétához hasonlóan vissza kellett volna térnie a földre, ám az eseményt követő sajtótájékoztatón Elon Musk, a Tesla és a SpaceX tulajdonosa megerősítette, hogy a középső fokozatban nem maradt elég üzemanyag a landoláshoz, ezért a rakéta közel 500 kilométeres sebességgel az óceánba csapódott.

Azonban ez az „apró” baki semmit nem változtat azon, hogy a keddi küldetés történelmi esemény volt. A Teslának egyébként van egy utasa is, aki a pályára állás óta megállás nélkül hasít a világűrben – ő nem ember, hanem egy bábu. Starman kalandjait egyébként a legnagyobb videomegosztón élőben is nézhetjük.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek