2018. február 20., kedd
Aladár, Álmos

Belföld

Varga Mihály: A gazdaságnak stabilizációra, innovációra és bizalomra van szüksége

A gazdaságban a stabilizáció, az innováció és a bizalom fontosságát hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös konferenciáján Budapesten, ahol a nemzetközi szervezet magyar kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztésére javasolt stratégiájának munkaanyagát mutatták be.

Köszöntőjében a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: 2010 után a magyar kormány gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, fegyelmezett gazdaságpolitikát valósít meg, a magyar gazdaság úgy tud növekedni, hogy közben csökkent a külső államadósság.


Kitért arra, hogy a gazdaság állami rásegítő programok nélkül lassabban fejlődne, a magyar gazdaság 2013 után növekvő pályára került, és egyre inkább saját erőforrásra épít.

Emlékeztetett: 2015 óta stratégiákat, megállapodásokat dolgoztak ki a szaktárcánál a versenyképesség erősítésére, köztük az iparstratégiát összefoglaló Irinyi-tervet, és létrehozták a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot. A kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői közös döntést hoztak a hat évre szóló bérfejlesztési és adócsökkentési megállapodással.


Az innováció megjelent az adóhatóság átalakításában is – jelentette ki Varga Mihály, és példaként említette, hogy a hatóságnál végrehajtott fejlesztések eredményeként a NAV készíti a munkavállalók személyi jövedelemadó-bevallását, hamarosan pedig a kisvállalkozások adóbevallását is meg tudja majd csinálni.

Alvaro Pereira, az OECD megbízott főközgazdásza elmondta, munkaanyagukban helyzetértékelést adtak a magyar kkv-kről, és javaslatot tesznek a növekedésük segítésére. Úgy látják, hogy nemzetközi trendekhez hasonlóan Magyarországon is fontosak a mikro- és kisvállalatok, ugyanakkor javítani kell termelékenységüket és túlélési esélyüket.

Az OECD főközgazdásza elmondta, hogy közép- és hosszú lejáratú kölcsönt is biztosítani kell a kkv-knak bővülésükhöz, a kkv-k fejlesztése fontos részének tartja az oktatási reformot, a terhek csökkentését, az üzleti környezet javítását az e-kormányzás szélesítésével.

A magyar kkv-knak nagyobb szerepet kellene vállalniuk az innovációban, a kutatás-fejlesztésben. Szükségesnek tartja, hogy a magyar kkv-k nagyobb arányt képviseljenek az ország exportjában.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke egyetértett azzal, hogy a magyar kisvállalkozások hatékonysága alacsony, szerinte kihívás a magyar kkv-k előtt a digitalizáció, az ipar 4.0 megvalósítása, e nélkül a kiscégek most még biztosnak tűnő piacokat veszíthetnek el.

A kamara elnöke kiemelte, modern, tudásalapú gazdaságot kell erősíteni, az oktatásnak pedig a nyelvtudásra és a digitális ismeretek mindennapi használatára is koncentrálnia kellene.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Muszlimbarát párt lett a Jobbik

  Muszlimbarát párt lett a Jobbik

  Csúsztatnak, hazudnak, sőt letagadják a néhány évvel korábbi szélsőjobboldali megszólalásaikat is. A Jobbik hiába hirdeti néppártosodását, a cukiság mögül rendre kibújik az arab világhoz való vonzódás.

 • Bulinegyed: érvénytelen voksolás

  Bulinegyed: érvénytelen voksolás

  Érvénytelenül zárult a belső-erzsébetvárosi vendéglátóhelyek nyitva tartásáról szóló helyi népszavazás – közölte közleményben a VII.

 • Karácsony Soros trójai falova

  Karácsony Soros trójai falova

  Tele van Soros György embereivel Karácsony Gergely MSZP-s miniszterelnök-jelölt tanácsadó testülete – hívta fel a figyelmet a Magyar Idők. A Párbeszéd társelnöke – aki az SZDSZ tanácsadójából lett előbb az LMP alapítója, majd beállt Bajnai Gordon mögé az Együtt–PM tagjaként – körbevette magát egykori liberális potentátokkal.