2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Világszínvonalú múzeumszakmai központ épül Budapesten

/Fotó: MTI – Bruzák Noémi

Még az idén átadják a Liget Budapest Projekt keretében az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ világszínvonalú épületét a Szabolcs utcai egykori kórház területén, melyben helyet kap majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont is.

– Mintegy 20 milliárd forintból épül meg ez a világszínvonalú épületegyüttes, összesen csaknem 37 ezer négyzetméteren – mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pénteken, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóval egybekötött bokrétaünnepen. A miniszter szavai szerint a kulturális kormányzatnak két fontos feladata van. Egyik az adósságok törlesztése. Itt Balog Zoltán megemlítette, hogy a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően újra régi pompájában látható a több mint 70 éve lezárt Román Csarnok. A másik fő feladatként a miniszter olyan dolgok építését nevezte meg, amire még nem volt példa. Ilyen ez a mostani beruházás is.


A Városliget közelében felépülő, minden szakmai igényt kielégítő épületegyüttesben a raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák mellett a tervek szerint helyet kap majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont is. Az európai viszonylatban is egyedülálló központ köré, egy nyitvatartási időben szabadon használható 13 ezer négyzetméteres parkot is kialakítanak.

A tervezett központ a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 350 ezer műtárgya megőrzésének és tudományos feldolgozásának biztosít kiemelkedő minőségű infrastruktúrát. Az itt elkészülő műhelyek, irodák, műtermek és laborok alkalmasak lesznek a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret biztosítani a központban dolgozó múzeumi szakemberek számára.


/Fotó: MTI – Bruzák Noémi

A Narmer Építészeti Stúdió tervei alapján készülő fejlesztés a régi és új épületek összhangjára törekszik. A telek két értékes, Freund Vilmos által tervezett régi épületét az örökségvédelmi szempontok figyelembe vételével újítják fel.

– Egy történelmi pillanatnak vagyunk részesei, ugyanis soha ilyen logisztikai háttere nem volt még magyar múzeumoknak, mint ami itt készül – mondta a sajtótájékoztatón Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bakondi: Megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét

  Bakondi: Megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét

  A kormány komolyan veszi a terrorfenyegetést és az emberek biztonságát, ezért döntött a kormány és a nemzetbiztonsági kabinet úgy, hogy csütörtöktől a Terrorelhárítási Központ és a honvédség katonai rendészeti egységeivel megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét – mondta a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Ismét bevette a buszt a Karácsonyi Kóruskommandó

  Ismét bevette a buszt a Karácsonyi Kóruskommandó

  Különleges élményben lehetett része a 97E járaton utazóknak szerda este Budapesten a 17. kerületben. A rákoskeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola alsó tagozatos diákjaiból álló Kicsinyek Kórusa ugyanis ünnepi dalokkal és rögtönzött koncerttel lepte meg az utazóközönséget.

 • Téliesebbre fordul az időjárás a hétvégén

  Téliesebbre fordul az időjárás a hétvégén

  Téliesebbre fordul az időjárás a hétvégén: sokfelé havazhat, helyenként akár 15 centiméternyi hó is hullhat. Emellett nem csak hajnalban lehetnek mínuszok, napközben is fagypont körül alakulnak az értékek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.