2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Budapest IV.kerület

A Lajtán szolgáló honvédek a hazát védték, és most is ez a feladatunk!

A 170 éves Magyar Honvédség kiemelt rendezvényeként ünnepelték a felújított Lajta Monitor Múzeumhajónak, a Magyar Honvédség tiszteletbeli zászlóshajójának ünnepélyes útra bocsátását az újpesti Hadikikötőben. Szinte pontosan ott, ahol a XIX. században először bocsátották vízre, mint a Monarchia büszke és korszerű hadihajóját.

A Lajta több mint ötven éven át szolgálta a magyar folyami flottát, számos fronton teljesített, végigszolgálta az első világháborút, majd nemzetünkhöz hasonlóan ő is megszenvedte Trianont, amikor 1921-ben, a békeszerződés értelmében leszerelték.
– Büszkék vagyunk arra, hogy közel másfél századdal ezelőtt a Lajtát Újpesten bocsátották vízre 1871. május 17-én. Úgy vélem – nemcsak újpesti alpolgármesterként vagy lelkes lokálpatriótaként, hanem büszke magyar emberként- hogy ez a hadikikötő méltó helye az ünneplésnek. Annál is inkább, mert idén a magyar folyami hadihajózás 170. évfordulóját is ünnepeljük. Az újpesti hadikikötőnk szimbolikus hely, méltó helye a Lajta Monitor Múzeumhajónak, a Magyar Honvédség tiszteletbeli zászlóshajójának – mondta az ünnepségen köszöntőbeszédében Dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester, a Fidesz országgyűlési képviselő jelöltje, aki hozzátette, ez a hajó aktív szereplője volt háborús időkben a nemzet történelmének: a magyar Dunát védte a világháborúkban.
– Kimondani is sok: a XIX., azaz a múlt század előtti században készítették, hiszen 1871-ben épült és több mint ötven évig szolgálta a magyar folyami flottát. Öt évtizeden át állt – vagyis úszott – a magyar nemzet szolgálatában, a nemzeti érdekek védelmében.


Az alpolgármester beszédében kiemelte, a hajtót többször átépítették, korszerűsítették, fegyverzetét megerősítették, hogy megfeleljen az újabb és újabb követelményeknek.Az 1878-as első bevetésétől kezdődően számos fronton teljesített szolgálatot, végigszolgálta az első világháborút, 1921-ben, a trianoni békeszerződés értelmében leszerelték.Rajta vesztette életét az osztrák–magyar hadiflotta utolsó hősi halottja, Csicsery László sorhajóhadnagy, amikor 1919 júniusában a Lajta és személyzete a hazát védte a bolsevik támadás ellen.

– Ez a hajó beépült a történelmünkbe. Mint egy igazi katona: átélt dicsőségeket és átélt veszteségeket. Mint mi magyarok valamennyien. És most is áll, mint ahogy mi is állunk makacs keresztény államként 1100 éve Európa közepén, XXI. századi kihívásokkal farkasszemet nézve. A haza védelme mindenkor, mindenkinek kötelessége. Így rendelkezik az Alaptörvény, és ezt diktálja az életösztönünk is. A haza védelme minden időben kicsit mást jelentett, de az első lépcsőfok mindig a veszély beazonosítása volt. Az elmúlt időszakban, a tömeges migrációs helyzet megjelenése óta a magyar társadalomban is egyre fontosabbá vált az önvédelem, a közösség és a haza védelme. Rendkívüli helyzetekben, természeti katasztrófák idején az embereket tudatosan készítik fel a várható történésekre, a károk minimalizálására. Arra késztetik őket, hogy megtanulják, miként védhetik meg magukat, családjukat, közösségüket egy esetleges fenyegetettségtől, egy katasztrófa következményeitől. A mostani invázióval szemben azonban azt kell mondanom, nem vagyunk felkészültek. Uniós szinten biztosan nem. Minden intézkedés, ami e tekintetben megtörtént vagy készülőben van, legfeljebb tüneti kezelés, de inkább félrekezelés és mindez a bajok eszkalálódásához vezet. Kisebb eredmény, hogy legalább a felismerés egyre szélesebb körben terjed, és a magyar álláspontot már sokan elismerik. Sokan, de még nem elegen – részletezte Dr. Zsigmond Barna Pál, aki hozzátette, a kvótaellenes népszavazás világosan megmutatta, hogy a magyar polgárok tisztában vannak azzal: környezetünkben léteznek olyan fenyegetések, melyek igenis veszélyeztetik biztonságunkat, nyugalmunkat, megszokott életmódunkat.


– Navigare necesse est, vivere non est necesse, vagyis: hajózni muszáj, élni nem. Pompeius mondta ezt állítólag azoknak a hajósoknak, akik a viharos időben nem akartak kihajózni Szicíliából a gabonákkal megrakott hajóikon Róma felé. A szállóigévé vált egykori mondás jegyében, azt átértelmezve és erkölcsi alapokra helyezve szálltak hajóra a magyar honvédek. A Lajta Monitor fedélzetén is a haza védelméért küzdöttek több mint ötven éven át a magyar folyami flotta kötelékében. Történelmünk tanulságaiból tudjuk: kritikus helyzetekben az emberekben felerősödik a hazaszeretet, vele együtt a hazáért való tenni akarás is erőre szokott kapni. Ha az embernek fontos valami, azt meg akarja óvni, a biztonság igénye még inkább felszínre tör ilyenkor. Ma Európát belső és külső veszély egyaránt fenyegeti. A belső veszély az öregedő, kiüresedő, értékvesztett társadalmak eltunyulása, mely lassú eróziót jelent. Emellett sebezhetőséget is. A gyenge ellenálló készség egy felkínálkozó kontinenst eredményez, könnyű prédát a könnyen jövő gazdagság reményében felénk özönlő millióknak. Akik nemcsak a családjaikat hozzák magukkal, hanem kultúrájukat, szokásaikat, vérmérsékletüket. A mi történelmi feladatunk pedig nem más, mint megvédeni hazánkat, nemzetünket, keresztény kultúránkat. A magyar szabadságot. A Lajtán szolgáló honvédek is ezt tették évtizedeken át, ma az ő hősi helytállásuk előtt is tisztelgünk.

Az alpolgármester elmondta, az utolsó gőzmeghajtású monitorhajón keresztül belepillanthatnak a magyar hajózás elmúlt 150 évébe, a hadi hajózás történetébe és ízelítőt kaphat bárki a haderő izgalmas, különleges világából.
– A Lajta ugyanakkor szimbólum: a magyar kiállást is szimbolizálja, szembefordult a kommunista terrorral és túlélte Trianont, ahhoz, hogy ma itt teljes pompájában láthassuk. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt a hajót Újpesten bocsájtották vízre, itt építették városunkban és ma is látható a Flottilánál. Újpest és a Flottila összefónodik, büszkék vagyunk, hogy a Flottilának itt nálunk van az otthona.

Mint kiderült, a kormány 150 millió forintos támogatásának köszönhetően elkezdődik a Flottilát is magában foglaló Duna szakasz átfogó feltárása és tervezése, annak érdekében, hogy a folyó további szakaszait vehessék birtokba a budapestiek, újpestiek.
– Fontosnak tartjuk, hogy minél több újpesti, minél több magyar fiatal jöjjön el ide, vegye birtokba a Duna partot, ismerkedjen meg a flottilával,  a honvédelem nemes feladatával.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vívók foglalták el a Hősök terét

  Vívók foglalták el a Hősök terét

  Olimpiai és világbajnokok, korosztályos válogatottak, és a legfiatalabbak részvételével, több mint ötszáz vívó népszerűsítette bemutatójával az egyik legsikeresebb magyar sportágat, a vívást a sportág világnapján.

 • Több mint 4,5 millió forint gyűlt össze a kerületnek

  Több mint 4,5 millió forint gyűlt össze a kerületnek

  Sokan látogattak ki a Richter Egészségváros XVI. kerületi rendezvényére, melyen a résztvevők az ingyenes szűrésekkel két és fél millió forintot gyűjtöttek össze, ami a Richter által felajánlott kétmilliós alapadománnyal kiegészülve 4,5 millió forintra nőtt.

 • Napraforgó START! Megálló

  Napraforgó START! Megálló

  Szeptember 1-jén új törvény által meghatározott feladattal bővül a kerületi Napraforgó Család és Gyermekjóléti Központ tevékenysége.

 • Bemutatjuk Magyarország jó hírét

  Bemutatjuk Magyarország jó hírét

  Kriszt László színházi rendező és koreográfus évtizedek óta lakik a kerületünkben. A Kazán István Kamaraszínház vezetője legutóbb az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban szervezett zenés estet, most pedig azt vette a fejébe, hogy előkészíti a Magyarország jó hírnevét elősegítő programsorozatot.