EUR: 324,16 Ft
CHF: 278,71 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Életmód

Az étkezési szokások öröklődnek

Az étkezési szokások, az új fogásokra, ízekre való nyitottság, a gasztronómiai kísérletezőkedv, valamint a preferenciák utánzás által „öröklődnek”. Az egészséges táplálkozási szokásokat a családnak együtt kialakítania.

A család, ha lehet, együtt üljön az asztalhoz  – ImProfimedia, Caia Image

Ilyen az egészséges étrend

1. Tervezzük meg a menüt! – Beszéljük meg előre, hogy melyik nap mi lesz a „fő fogás”.
2. Varázsoljuk élménnyé az étkezést! – Étkezzünk közösen amikor csak lehetséges beszélgetéssel, nevetéssel.
3. Kínáljunk értékes harapnivalókat a kis étkezésekre! – Törekedjünk rá hogy lehetőleg legalább két élelmiszercsoportból állítsuk össze a napközben kínált ételeket.
4. Nyissunk a változatosságra! – Minél több különböző nyersanyaggal ismerkedjenek meg a kicsik a korai életévekben.
5. Vásároljunk közösen! – A közös vásárlás segít megismertetni a gyerekekkel a különböző élelmiszereket.
6. Hagyjuk hogy a gyerekek megtanulják kiszolgálni magukat! – Kínáljunk egyszerre kisebb mennyiséget, aminek az elfogyasztása sikerélményt jelent, ugyanakkor segít a gyermekeknek odafigyelni testük visszajelzéseire, például a jóllakottságérzet jelentkezésére.
7. Az innivaló minősége is fontos! – Szoktassuk a gyermekeket arra, hogy elsősorban ivóvízzel oltsák a szomjukat. A magas cukortartalmú italok a folyadékbevitel alkalmi színesítését szolgálják.
8. A több nem mindig jobb! – Bátorítsuk a gyermekeket arra, hogy fejezzék be az étkezést, ha jóllaktak, ne legyen kötelező kiüríteni a tányért.
9. Ne étellel jutalmazzunk! – Az édességekkel történő jutalmazásnak megvan az a veszélye, hogy a gyermekben azt a téves elképzelést keltse, a desszertek értékesebbek más ételeknél. Jutalmazzunk inkább odafigyeléssel és dicsérettel.
10. Étkezzünk tudatosan! – A családi asztal legyen stressz- és médiamentes terület. Tegyük félre a telefont, újságot, tabletet, távirányítót és koncentráljunk helyette az együtt töltött időre.


Kapcsolódó Cikkek

  • Jó befektetés a garázs

    Jó befektetés a garázs

    A lakáspiaci áremelkedés, a magyar autópiac jelentős bővülése, a parkolási díjak emelkedése és a parkolóhelyek szűkössége is hozzájárult a garázspiac átalakulásához.

  • Ez okozhatja a szemszárazságot!

    Ez okozhatja a szemszárazságot!

    Minden harmadik embert érinti a száraz szem betegség, idősebb korban pedig ennél is gyakoribb, főként a nők körében – mondta Dr. Németh János. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese hozzátette, hogy a szemfelszínt, a kötőhártyát és a szaruhártyát könnyréteg védi a kiszáradástól, és ez a funkció sérül ezen kórkép során. Nagyon sok minden okozhatja, például az, hogy nem megfelelő a könny összetétele vagy mennyisége, de lehet gyógyszerek mellékhatása, illetve környezeti tényezők hatása is.