2018. december 18., kedd
Auguszta

Életmód

Az étkezési szokások öröklődnek

Az étkezési szokások, az új fogásokra, ízekre való nyitottság, a gasztronómiai kísérletezőkedv, valamint a preferenciák utánzás által „öröklődnek”. Az egészséges táplálkozási szokásokat a családnak együtt kialakítania.

A család, ha lehet, együtt üljön az asztalhoz  – ImProfimedia, Caia Image

Ilyen az egészséges étrend

1. Tervezzük meg a menüt! – Beszéljük meg előre, hogy melyik nap mi lesz a „fő fogás”.
2. Varázsoljuk élménnyé az étkezést! – Étkezzünk közösen amikor csak lehetséges beszélgetéssel, nevetéssel.
3. Kínáljunk értékes harapnivalókat a kis étkezésekre! – Törekedjünk rá hogy lehetőleg legalább két élelmiszercsoportból állítsuk össze a napközben kínált ételeket.
4. Nyissunk a változatosságra! – Minél több különböző nyersanyaggal ismerkedjenek meg a kicsik a korai életévekben.
5. Vásároljunk közösen! – A közös vásárlás segít megismertetni a gyerekekkel a különböző élelmiszereket.
6. Hagyjuk hogy a gyerekek megtanulják kiszolgálni magukat! – Kínáljunk egyszerre kisebb mennyiséget, aminek az elfogyasztása sikerélményt jelent, ugyanakkor segít a gyermekeknek odafigyelni testük visszajelzéseire, például a jóllakottságérzet jelentkezésére.
7. Az innivaló minősége is fontos! – Szoktassuk a gyermekeket arra, hogy elsősorban ivóvízzel oltsák a szomjukat. A magas cukortartalmú italok a folyadékbevitel alkalmi színesítését szolgálják.
8. A több nem mindig jobb! – Bátorítsuk a gyermekeket arra, hogy fejezzék be az étkezést, ha jóllaktak, ne legyen kötelező kiüríteni a tányért.
9. Ne étellel jutalmazzunk! – Az édességekkel történő jutalmazásnak megvan az a veszélye, hogy a gyermekben azt a téves elképzelést keltse, a desszertek értékesebbek más ételeknél. Jutalmazzunk inkább odafigyeléssel és dicsérettel.
10. Étkezzünk tudatosan! – A családi asztal legyen stressz- és médiamentes terület. Tegyük félre a telefont, újságot, tabletet, távirányítót és koncentráljunk helyette az együtt töltött időre.


Kapcsolódó Cikkek