EUR: 312,78 Ft
CHF: 261,13 Ft
2018. április 27., péntek
Zita

Külföld

Feladta magát a meggyilkolt máltai újságírónő körözött informátora

Feladta magát kedden a görög hatóságoknak Marija Jefimova, a tavaly októberben meggyilkolt Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő európai elfogatóparancs alapján körözött informátora.

Az orosz állampolgár életét féltve fordult a görög rendőrséghez. Értesülések szerint Jefimova döntő fontosságú információkkal látta el korábban Galiziát egy leleplező cikkéhez. Az egykori banki alkalmazott állítólag olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek alapján Galizia a máltai kormányfő feleségét azzal vádolta meg, hogy egy panamai cégen keresztül kenőpénzekhez jutott Azerbajdzsánból.


Az Európai Parlament (EP) képviselői a nap folyamán felszólították az athéni hatóságokat, hogy biztosítsanak védelmet az informátornak. Az EP-közlemény kiemelte: Jefimova fontos tanú a Máltán folytatott korrupciós és pénzmosással kapcsolatos vizsgálatokban.

A máltai hatóságok Jefimovát november óta keresik, mert nem jelent meg törvényszéki idézésre. A többi között korábbi munkaadója, egy máltai székhelyű pénzintézet ellen elkövetett csalással vádolták. Úgy tudni, Efimova még júniusban elhagyta a szigetországot, miután fenyegető üzeneteket kapott.


A tavaly október 16-án egy robbantásos merényletben megölt Galizia egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Joseph Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat.

A gyilkosság végrehajtása miatt eddig három embert állítottak bíróság elé, azonban szakértők újfent megkérdőjelezték, hogy ők lehettek-e a merénylet kitervelői.

Galizia férje politikai gyilkosságról beszélt.

Az Európai Parlament november közepén aggasztónak nevezte a jogállamiság és a demokrácia máltai helyzetét, és kezdeményezte egy jogállamisági párbeszéd megindítását a vallettai kormány és az Európai Bizottság között. A képviselők sérelmezték, hogy Máltán csorbult a sajtószabadság és a bírói függetlenség, valamint azt, hogy a rendőrség számos súlyos korrupciós és pénzmosási vádat nem vizsgált ki.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan nő a mobilos fizetések száma

  Rohamosan emelkedik a mobil eszközökkel bonyolított fizetések száma Kínában, miközben a személyi számítógépekről kezdeményezett fizetések visszaszorulóban vannak.

 • Betiltották az Ubert Bécsben

  Betiltották az Ubert Bécsben

  A bécsi kereskedelmi bíróság ideiglenesen megtiltotta személyszállító tevékenység folytatását az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó amerikai vállalatnak, mondván, megsérti a tisztességes verseny szabályait.

 • Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Marosvásárhelyi iskolaügy: A kisebbségi kérdés nem kizárólag helyi ügy

  Nem lehet megtiltani a törvényhozásnak, hogy közbelépjen, ha a helyhatóságok nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a kisebbségek védelmében, ellenkező esetben a kisebbségi kérdés kizárólag helyi üggyé válna – állítja az a négy romániai alkotmánybíró, aki különvéleményt fogalmazott meg a marosvásárhelyi iskolaügyben.