2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Békéscsaba

Francia rekorder darab a csabai színpadon

Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

A francia Marc Camoletti Leszállás Párizsban című vígjátéka a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült a világszerte legtöbbet játszott francia darabként. Békéscsabán Katkó Ferenc rendezésében láthatjuk majd a mindössze hatszereplős színművet. A darab első olvasópróbáját március 2-án tartották a Jókai Szalonban.


Seregi Zoltán az olvasópróbán elsőként szólt arról, hogy az utóbbi évek 5+1-es felnőttbérletében a hatodik előadás az ajándék, ami általában egy különleges, úgynevezett művészdarab vagy egy könnyedebb színmű, amit a Sík Ferenc Kamaraszínházban játszanak. A cél mindkét műfaj esetében az, hogy színvonalas és sikeres előadást láthasson a közönség. Majd köszöntötte a Leszállás Párizsban – vagy másik címén: Boeing, Boeing – társulatának tagjait.

A sztárépítész Bernard szerepét Tege Antal játssza
MTI Fotó: Rosta Tibor

A sztárépítész Bernard szerepét Tege Antal játssza, Berthát, a házvezetőnőt Kovács Edit alakítja. A három stewardesst Liszi Melinda (Judith), Komáromi Anett (Janet) és Köböl Lilla (Jacqueline) jeleníti meg, Robert, Bernard barátjának figuráját pedig Csomós Lajos.


Katkó Ferenc a darabválasztást azzal indokolta, hogy mindenképpen vígjátékot akartak bemutatni, több szerző is szóba jött, Neil Simon, Camoletti és mások. Végül azért döntöttek a Leszállás Párizsban című darab mellett, mert ebben több a női szerep, hadd komédiázzanak a hölgyek. Mint mondta, arra is kíváncsi volt, hogy vajon miért ez a legtöbbet játszott francia dráma. Készült belőle film Tony Curtis főszereplésével, és több fordítást vittek színre, például Mészöly Dezsőét. Hamvai Kornél fordításának azért örül, mert napjainkban készült, tehát mai szöveg mai poénokkal, mai dolgokkal, így hiteles a mai történet, amellyel a néző jobban tud azonosulni.

A történet szerint a felkapott építész és három stewardess szeretője mozgalmas életet él, Bertha, a házvezetőnő segíti a találkák zavartalan lebonyolítását. Ahhoz, hogy a hölgyek ne találkozzanak, ismerni kell a légi közlekedés menetrendjét, a háromból kettőnek a felhők fölött kell lennie. A helyzet bonyolódik, amikor forgalomba állítják a gyorsabb Boeingokat, rövidebb lesz az utazási idő, és a három hölgy egyszerre landol Párizsban – olvasható a teátrum honlapján.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.