2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Tapolca

Jogsértő, és megtéveszti a választókat a fideszes jelöltet lejárató Facebook-oldal

Hazugságokat, álhíreket tartalmazó Facebook-oldalakkal, hirdetésekkel kampányolnak Veszprém megyében a jobbikos jelölt mellett. Az ügyben a tapolcai helyi választási bizottság elmarasztaló határozatot hozott, kimondták, hogy az oldal készítői a bejegyzésekkel megsértették a választási törvényt.

„Ha az április 8-i választáson bizalmat kapok, akkor a körzet összes településén kicseréljük a közvilágítást” – egy valótlan tartalmú bejegyzés, a Fidesz és a KDNP logójával, és Fenyvesi Zoltán fideszes jelölt arcképével. Sem a Fidesz, sem a körzet fideszes jelöltje nem mondott ilyet, és a hirdetést nem is ők készítették. És egy másik, amelyik azt állítja, hogy a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje kampányoltat magának a polgármesterrel, de a településvezetői feladatot 2019-ben már másoknak szánja. Az oldalt valaki a választási kampányban hozta létre, kifejezetten azért, hogy a Jobbikot dicsérje, a kormánypártokat és azok jelöltjét pedig lejárassa.


Fenyvesi Zoltán, a Fidesz jelöltje, aki bejelentést is tett a visszaélésről, a Lokálnak azt mondta: sajnos elég nagy számban ütötték fel fejüket mostanában ezek az álhírek, illetve olyan Facebook-oldalak, amelyek kifejezetten a kormánypártok és jelöltjeik lejáratásásra készültek és amelyeket a Jobbikhoz köthető szervezetek hoztak létre.

– Az engem becsmérlő, rólam hazugságokat terjesztő oldalról világosan látszik, hogy a Jobbik érdekeit szolgálja. A Jobbik képviselőjelöltjét próbálják felemelni, az ő pozitív képét mutatják. Az ő oldalait lájkolják, ugyanakkor álhíreket terjesztenek rólam – mondta Fenyvesi.


Megkerestük a helyi választási bizottságot is. Dr. Balikó Gergely, a bizottság tagja elmondta, hogy megvizsgálták a szóban forgó oldalt, és a jogsértést egyértelműen meg tudták állapítani.

A választási bizottság 4-1 arányos döntésben azt állapította meg, a közösségi portálon létrehozott oldallal, az azon szereplő valótlan tartalmakkal megtévesztik a választókat és veszélyeztetik a választás tisztaságát. Erről közleményt is kiadtak. Bírságot csak azért nem tudtak kiszabni az ügyben, mert az elkövetők köre ismeretlen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.