EUR: 323,17 Ft
CHF: 287,31 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

Kadhafi fia indul a líbiai elnökválasztáson

Indul a líbiai elnökválasztáson a néhai diktátor, Moammer Kadhafi fia, Szeif al-Iszlám – számolt be egy pánarab televízió hétfőn.

Az al-Arabíja adó szerint Kadhafi legidősebb gyerekének jelöltségét képviselője, Ajmán Burasz jelentette be Tuniszban. A tévé értesülése szerint Szeif al-Iszlám célja az ország megmentése, Líbia arab, afrikai és iszlám hovatartozásának megerősítése, az egyéni és általános szabadságjogok védelme, a terrorizmus felszámolása az észak-afrikai államban. Ajmán Burasz elmondása szerint Kadhafi fia hamarosan megszólítja a választókat és ismerteti előválasztási kampányának tartalmát.


Szeif-al-Iszlám líbiai politikai tevékenységének híre tavaly októberben vált ismertté. A Kadhafi család ügyvédje, Háled az-Zaidi most azt mondta az al-Arabíja tévének, hogy Kadhafi fia részt vesz a líbiai közéletben, ápolja a kapcsolatokat a helyi társadalmi élet szereplőivel, az ország különböző törzsfőivel, hogy átfogó politikai programot alakítson ki.

A 44 éves Szeif-al-Iszlám apjának második házasságában született. Egykoron apja lehetséges utódaként emlegették. Szakmája szerint építészmérnök, Ausztriában és Nagy-Britanniában tanult. Elvégezte a nagy hírű London School of Economics közgazdasági és politikatudományi egyetemet, ahol megkapta a filozófia doktora címet.

A forradalom után azzal vádolták meg, hogy háborús bűnöket követett el az apja hatalmának megdöntésére irányuló 2011-es felkelés idején, a békés tüntetések vérbe fojtásakor. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is perbe fogta emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Egy ideig a nagyhatalmú líbiai az-Zintán milícia börtönének foglya volt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rekordot állított fel az Aquaman

  Rekordot állított fel az Aquaman

  Az év egyik leggyengébb mozis hétvégéjén is a Ralph lezúzza a netet: Rontó Ralph 2 végzett az élen, az animációs film 16,1 millió dollárral növelte hazai bevételét, amely így három hét alatt elérte a 161 milliót.

 • Erősebb lehet Merkel utódja

  Erősebb lehet Merkel utódja

  Kíváncsian várják az elemzők, hogy elhagyja-e elődje erősen migránspárti politikáját az Angela Merkel pártelnöki helyére hajszállal megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer. A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója szerint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, politikailag akár erősebb is lehet, mint elődje, aki lényegében a migrációs politikájába bukott bele.

 • Elfogadták Soros migránspaktumát

  Elfogadták Soros migránspaktumát

  Elfogadta 150 ENSZ tagállam képviselőjének többsége azt a globális menekültügyi csomagot, amelyről a világszervezet közgyűlése 19-én szavaz majd, de több mint tucatnyi ország lépett ki már a csomag egyeztetési folyamatából.