EUR: 323,96 Ft
CHF: 285,32 Ft
2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Életmód

Mesterséges zajuk lesz az elektromos autóknak

Úgy tűnik, nem lesz soha csendes a közlekedés, ugyanis a szinte teljesen zajtalan elektromos és hibrid autók veszélyesek. Bár az elektromos járművekkel jelentősen csökkenne a zajterhelés, számos tanulmány szerint a csendes autók különösen balesetveszélyesek a halláskárosodással élő, valamint a vak és a gyengén látó gyalogosok számára.

Egy tanulmány szerint, amely az elmúlt két évben történt 234 ezer autóbalesetet elemzett, a mellékutakon lassan közlekedő hibrid autók baleseti aránya 5,5 százalék volt, míg a gáz- vagy benzinmeghajtású autóké 3,5 százalék. A gyerekek és az idősebbek veszélyeztetettebbek: a 10 éves vagy annál fiatalabb gyerekek baleseti aránya 10,1 százalékos, a hatvanéves vagy annál idősebb embereké pedig 20,2 százalékos.


A magas baleseti kockázat fő oka, hogy a környezetbarát autók csendesek, ami miatt a gyalogosok nehezebben veszik észre azokat, főleg ha lassabban és halkabban közelednek. Ezért 2019-ig a gyártóknak hangjelző rendszereket kell kifejleszteniük a hibrid és elektromos járművek által keltett zaj hiányának pótlására. A Nissan nem habozott, megalkotta Canto nevű rendszerét, amely 20–30 kilométer per óra közötti sebességnél aktiválódik. A Canto szó jelentése: ének – a hang jellege és magassága annak megfelelően változik, hogy az autó gyorsul, lassul vagy éppen tolat.

Kapcsolódó Cikkek

 • 100 éves Budapest egyik leglátványosabb épülete

  100 éves Budapest egyik leglátványosabb épülete

  Hogy miben közös Habsburg Otto, Richard Nixon, Yehudi Menuhin, Andrew Lloyd Webber, Zsigmond Vilmos, vagy Maximillian Shell? Mindegyikük nevét egy-egy lakosztály viseli a Danubius Hotel Gellértben, ahol többször is megszálltak.

 • Szelfitippek próbálkozóknak és függőknek

  Szelfitippek próbálkozóknak és függőknek

  Sokat elárul rólunk, hogy milyen szelfit teszünk ki magunkról a közösségi oldalra. Persze nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy ne merev igazolványképeket, hanem jó hangulatú, egyéni fotókat készítsünk.

 • Rossz hatással volt az időjárás a hagymafélék termesztésére

  Rossz hatással volt az időjárás a hagymafélék termesztésére

  Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.