2018. április 20., péntek
Tivadar

Életmód

Mesterséges zajuk lesz az elektromos autóknak

Úgy tűnik, nem lesz soha csendes a közlekedés, ugyanis a szinte teljesen zajtalan elektromos és hibrid autók veszélyesek. Bár az elektromos járművekkel jelentősen csökkenne a zajterhelés, számos tanulmány szerint a csendes autók különösen balesetveszélyesek a halláskárosodással élő, valamint a vak és a gyengén látó gyalogosok számára.

Egy tanulmány szerint, amely az elmúlt két évben történt 234 ezer autóbalesetet elemzett, a mellékutakon lassan közlekedő hibrid autók baleseti aránya 5,5 százalék volt, míg a gáz- vagy benzinmeghajtású autóké 3,5 százalék. A gyerekek és az idősebbek veszélyeztetettebbek: a 10 éves vagy annál fiatalabb gyerekek baleseti aránya 10,1 százalékos, a hatvanéves vagy annál idősebb embereké pedig 20,2 százalékos.


A magas baleseti kockázat fő oka, hogy a környezetbarát autók csendesek, ami miatt a gyalogosok nehezebben veszik észre azokat, főleg ha lassabban és halkabban közelednek. Ezért 2019-ig a gyártóknak hangjelző rendszereket kell kifejleszteniük a hibrid és elektromos járművek által keltett zaj hiányának pótlására. A Nissan nem habozott, megalkotta Canto nevű rendszerét, amely 20–30 kilométer per óra közötti sebességnél aktiválódik. A Canto szó jelentése: ének – a hang jellege és magassága annak megfelelően változik, hogy az autó gyorsul, lassul vagy éppen tolat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szuperkórház épül Dobogón

    Szuperkórház épül Dobogón

    A Dél-budai Centrum nem is annyira kórház, sokkal inkább egy egészségpláza lesz, ahol még a gyógyszert is robotok juttatják el az osztályokra.

  • Ne aludj sminkben!

    Ne aludj sminkben!

    Mi történik, ha egy hosszú éjszaka után sminkben fekszünk le aludni? A szakemberek szerint ez a legrosszabb, amit a bőrünkkel teszünk: beindítja a ráncosodást, hiszen lebontja a természetes kollagént, eltömíti a pórusokat, szárazzá, repedezetté válik a bőr.