2018. december 12., szerda
Gabriella

Program

Olga Tobreluts: Nyári kert

Olga Tobrelutsnak, az orosz médiaművészet megalapítójának 2015-ös Ludwig Múzeumban rendezett Abszolút szépség – Szentpétervári Új Akadémizmus kiállításon történő bemutatkozása, 2017-ben a Műcsarnokban és a debreceni MODEM-ben rendezett egyéni kiállításai után most a nemzetközi UVG Galériában látható nagyszabású kiállítása Nyári kert címmel, ami június 10-ig látogatható.

Olga Tobreluts képzőművésznek, az orosz neoakadémizmus jeles képviselőjének, több alkotása a mozgalom emblematikus darabjává vált. A mitológia és történelem alapjaiból kiindulva egy új valóságot épít, amely túllép a történelmi kontextuson, és inkább a jelenhez kapcsolódik. A hagyományos mitológia elemeit használja, de a máról beszél. Történetei hatásos művészeti trükkök, ezzel válnak befogadhatóvá a mai közönség számára.


A Nyári Kert sorozat darabjai sztereo-vario technikával készültek, teljesen lenyűgözik a nézőt, ahogy változó holografikus képeken keresztül visszaadják a megjelenített érzelmeket.

A kiállítás június 10-ig látogatható az UVG Galériában (1055 Bp. Falk Miksa u. 7.). A belépés ingyenes.


Nyári kert

A Nyári Kert című kiállítás látogatói még bizonyosan őrzik emlékezetükben a sűrű lombú fák, a napsugarak, és a fasorok között fúvó friss szellő emlékeit. Hogyan lehetséges a nyári csatangolások felidézése tél idején időutazás nélkül? Hogyan lehetséges a napos nyári séták illúzióját létrehozni? Hogyan emlékszünk vissza életünk egyes pillanataira? Különösen a kellemes emlékekre, újból és újból visszagondolunk, felidézve a hozzájuk kötődő érzéseinket. Az asszociatív művészet segít ezeknek az emlékeknek a revitalizálásában. A festészet mindig is az asszociatív művészetek közé tartozott, amely lehetővé teszi a bejutást az elfeledett emlékekhez. Pontosabban, a festészet volt az a média, amely a jelenlét vizuális illúzióját hozta létre. De a fejlődés nem áll meg, és a képalkotásnak újabb és újabb formái jönnek létre. A multimédia és a lencsékre történő nyomtatás kortárs technológiája lehetőséget ad olyan vizuális illúziók megalkotására, melyek életre keltik emlékezetünket. A Nyári Kert sorozat darabjai sztereo-vario technikával készültek, mely lenyűgözi a nézőt azáltal, hogy változó holografikus képeken keresztül pontosan adja vissza az így megjelenített érzelmeket.

Az alkotó, Olga Tobreluts a média művészet úttörője, aki hosszú ideje sikeres kísérleteket folytat az új médiával és technikákkal. Az UVG Art Galleryben nyíló egyéni kiállítása rég várt esemény. Olga Tobreluts már karrierje kezdetétől kísérletezik a legkülönbözőbb a fotóművészet és filmszínház, a videó és festmészet keverékeivel. Most, 25 év elteltével a technológiák és technikák végre utólérték törekvéseit és megbízható segítőivé váltak a közönség számára készített illúziók létrehozásában. A Nyári kert című kiállítás elrepíti a nézőket Szentpétervárra, ahol érezhetik a szél szelíd csiklandozását, a napsugarak kacsintását ahogy egy nyári napon egy kertben sétálnak. Az UVG Art Gallery kiállítása olyan, mint a nyugalom szigete egy nyüzsgő metropoliszban, ahol a képek – mint tündérmesék darabkái – időkapuk, melyek lehetőséget nyújtanak a pihenésre és megnyugvásra mindenkinek, aki megtekinti a kiállítást.

Kapcsolódó Cikkek