EUR: 323,24 Ft
CHF: 287,77 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Próbára teszi a korán érkezett gólyákat a télies időjárás

Próbára teszi a korán érkezett fehér gólyákat Romániában a hét eleje óta tartó télies időjárás, de a szakértők szerint nincsenek veszélyben a madarak.

A Román Madártani Társaság (SOR) szerdán a gólyák megsegítésére hívta fel lakosság figyelmét. Nem minden gólyát kell segíteni, de ha egy madár legyőzi a félelmét és közeledik az emberhez, nagy valószínűséggel segítségre szorul – írták honlapjukon.


Szabó D. Zoltán biológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója az MTI-nek elmondta, idén hamarabb érkezett meg Romániába a gólyák első hulláma mint az elmúlt években. Az országban fészkelő gólyák tömeges érkezése azonban április elejére várható.

Hozzátette: több bejelentést is kaptak arról, hogy a behavazott mezőkön gólyacsapatokat láttak. Szerinte ezeknek a madaraknak a többsége nagy valószínűséggel átutazóban van az országon, de a hideg idő megakadályozta a vonulásukat. A gólyák csak rövid távon képesek saját erőből repülni. Haladásukhoz a légáramlatokat használják, olyan helyeket keresnek, ahol felfelé áramlik a meleg levegő. Ezeken a helyeken a magasba emelkednek, aztán siklórepüléssel haladnak a következő hasonló légáramlatig. Amikor azonban hó borítja az egész országot, és ködös, felhős az idő, nem képződnek meleg légáramlatok, így a gólyák vonulása is leáll – magyarázta.


Szabó D. Zoltán szerint még nincsenek veszélyben a gólyák, mert találnak annyi élelmet, amennyi a túlélésükhöz szükséges. A biológus azt is hozzátette: ilyenkor a madaraknak csak magukról kell gondoskodniuk, és amíg nem kezdik el a költést, és nem kell az egyik gólyának folyton a tojásokon ülni, a gólyapároknak csak önmaguk ellátásával kell foglalkozniuk.

A biológus elmondta: a kamerával megfigyelt magyarfenesi (Vlaha) gólyafészket is hó borítja, de a Clujbird.ro honlapon közvetített élőképen az látható, hogy a múlt hét második felében visszatért gólyapár éli a megszokott életét. Naponta többszöri párzással ünneplik a visszatérést.

Hasonló véleményt közölt az Agerpres hírügynökség által megszólaltatott Miruna Gritu, a gólyakórházat működtető Gólyák barátai egyesület elnöke. A szakértő elmondta: egy Erdélyben maradt gólya például emberi segítség nélkül küzdte át az egész telet a Szeben megyei Móh (Mohu) községben. Miruna Gritu kijelentette: a gólyák nem a havazásra vágynak, de a télies idő csak a legyengült egyedeket veszélyezteti.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább nő a családok támogatása

  Tovább nő a családok támogatása

  Jövőre minden eddiginél több forrást fordít a kormány a családokra, és további jelentős lépések várhatók, amennyiben a magyar emberek a nemzeti konzultáción megerősítik a kormány elképzeléseit.

 • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymást

  A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymást

  A roma és a magyar nép kultúrája kölcsönösen hatott egymásra, illetve a két népben közös a hit, a hagyományok tisztelete és a család szeretete – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Roma Koordinációs Tanács hétfői budapesti ülésén.

 • Brüsszel és az ENSZ akarata ugyanaz, az illegális bevándorlás legalizálása

  Brüsszel és az ENSZ akarata ugyanaz, az illegális bevándorlás legalizálása

  A szálak összeérnek, ma már világosan látszik, hogy Brüsszel és az ENSZ akarata ugyanaz, ami ugyanis jelenleg az ENSZ-ben és Brüsszelben zajlik, az az illegális bevándorlás legalizálása – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva.