EUR: 323,53 Ft
CHF: 287,63 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Belföld

Szijjártó: A bevándorlás terrorveszélyt jelent

Az elmúlt évek terrortámadásai Európában világossá tették, hogy a bevándorlás terrorveszélyt és életveszélyt jelent – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján, megemlékezve arról, hogy két évvel ezelőtt az Iszlám Állam terroristái pusztító csapást mértek a brüsszeliekre.

Tegnap volt két éve, hogy 2016. március 22-én egymást követő két robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret. Az első az utascsarnokban következett be, a túlélők fejvesztve menekültek. A második bomba éppen az ő menekülési útvonalukon robbant fel. Alig fél órával később a Malbeek negyed metróállomásán robbantotta fel magát az Iszlám Állam öngyilkos merénylője. Az összehangolt támadásokban 32-en meghaltak és 340 személy szenvedett sérüléseket, köztük két magyar állampolgár.


Charles Michel belga kormányfő tegnap koszorúzott, de közben a V4-ekre erőltetné a migránskvótát (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

– Az elmúlt két és fél évben 27 terrortámadást követtek el Európában migrációs hátterű terroristák – összegezte Szijjártó Péter a brüsszeli terrortámadásra emlékezve. Mint emlékezetes: a későbbi nyomozások rámutattak, hogy a párizsi terrortámadások szervezője, Szalah Abdeszlam a 2015-ös menekülthullámot kihasználva szervezte be bűntársait a kegyetlen mészárlások végrehajtására, ráadásul több, a terrortámadásokhoz köthető személyt is Magyarországról szállított Brüsszelbe. Mindez annak a káosznak az idején történt, amikor a legtöbb európai vezető és a világsajtó  sürgette a magyar kormányt, hogy ne tartóztassa fel a határokon a migránsokat, sőt a kerítésépítés miatt sokan lenácizták a magyarokat.

Szijjártó: a migránspárti politikusok mit mondanak az áldozatok csalájainak?
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A brüsszeli terrortámadások olyan mély nyomot hagytak a városlakókban, hogy egy friss felmérés szerint 33 százalékuk mindmáig inkább kerüli a metróközlekedést, amióta a Malbeek metróállomásán robbantottak.


Brüsszel hónapokig fokozott terrorkészültségben élt Fotó: MTI

– Soha nem volt olyan súlyos a terrorfenyegetettség Európában, mint most – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter, aki leszögezte: Magyarország nem fogadja el azt a Nyugat-Európában egyre inkább elterjedőben lévő álláspontot, hogy a nagyvárosi életnek velejárója a terrorfenyegetettség.

– Vajon a bevándorláspárti politikusok hogyan magyaráznák el az álláspontjukat azoknak a családoknak, amelyek elveszítette szerettüket, vagy ahol családtagok sérültek meg a támadásokban – tette el a költői kérdést a miniszter.

Három merénylő a robbantás előtt: Najim Laachraoui (balra), Ibrahim El Bakraoui (középen) és Mohamed Abrini (jobbra)

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér kitört ablakai, miután kettős robbantás történt a helyszínen 2016. március 22-én. (Fotó: MTI)

Két reptéri alkalmazott a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én. (Fotó: MTI)

Mészárlás Londonban

A brüsszeli terrortámadások első évfordulóját is „emlékezetessé” tette az Iszlám Állam egy Londonban élő katonája. Az 52 éves Kalid Maszud második generációs bevándorlóként többször állt bíróság előtt erőszakos cselekmény miatt, mégis tavaly március 22-én minden előjel nélkül hajtott bérelt autójával a Westminster híd délutáni forgatagába, majd nekiment a parlament kerítésének. Ott két késsel felfegyverkezve pattant ki autójából, és halálra szúrta a palota kertjében posztoló rendőrt, mielőtt a biztonságiak agyonlőtték. Tombolása során négy ember vesztette életét, ötvenen pedig megsebesültek.

Kálid Maszud négy embert ölt meg és ötvennek okozott sérülést (MTI/AP/Stefan Rousseau)

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek