2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Életmód

Színes tavaszi köretek

A tavasz beköszöntével egyre színesebb lesz körülöttünk a természet. Miért ne varázsolhatnánk színkavalkádot az asztalra is?

Profimedia, Alamy

Zöldbab


Hozzávalók: 45 dkg zöldbab, só, bors ízlés szerint, 2 csipet szerecsendió, 2 csipet csili, 2 dl főzőtejszín, 2 db tojás (nagy).
Elkészítés: A zöldbabot 3 percig sós vízben forraljuk, majd leöblítjük hideg víz alatt, hogy megálljon a puhulása. Egy tepsibe öntjük, elegyengetjük, hogy egyenletesen legyen mindenütt. A tejszínt a tojással és a fűszerekkel alaposan felverjük és a zöldbabra öntjük. 150 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 15-20 perc alatt 150 fokon megsütjük .

 

Profimedia, Alamy

Répa


Hozzávalók: 2 dl étolaj, 6 darab sárgarépa, só.

Elkészítés: A megmosott és megtisztított répát felkarikázzuk és olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges zsiradékot.

Hozzávalók:
1 evőkanál növényi olaj, 1 kis vöröshagyma, apróra vágott, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, fél teáskanál római kömény, fél teáskanál oregánó, 30 dkg fagyasztott kukorica, só, bors, 3 evőkanál apróra vágott friss koriander, 3 evőkanál citromlé.
Elkészítés: A felaprított hagymát és fokhagymát kevés olajban megdinszteljük és hozzáadjuk a kukoricát is, ezt követően fűszerezzük. Amikor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromlevet és hagyjuk kihűlni, majd tálalhatjuk is.

 

Profimedia, Alamy

Kukorica

Hozzávalók: 1 evőkanál növényi olaj, 1 kis vöröshagyma, apróra vágott, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, fél teáskanál római kömény, fél teáskanál oregánó, 30 dkg fagyasztott kukorica, só, bors, 3 evőkanál apróra vágott friss koriander, 3 evőkanál citromlé.
Elkészítés: A felaprított hagymát és fokhagymát kevés olajban megdinszteljük és hozzáadjuk a kukoricát is, ezt követően fűszerezzük. Amikor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromlevet és hagyjuk kihűlni, majd tálalhatjuk.

 

Profimedia, Panthermedia

Kelbimbó

Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 10 dkg sajt, 3 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 0,5 teáskanál bors.
Elkészítés: A kelbimbókat mossuk meg, a végeit vágjuk le, a külső héjat szedjük le. A nagyobb darabokat érdemes két részre vágni. Öntsük egy műanyag zacskóba az olívaolajat, szórjuk hozzá a sót és a borsot. Pakoljuk bele a zöldségeket és jól rázzuk össze. Ezt követően tegyük a kelbimbókat egy alufóliával bélelt tepsibe. Süssük előmelegített sütőben 190 fokon 20-25 percig, közben rázogassuk meg az edényt.

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • A házi kenyér a legfinomabb

    A házi kenyér a legfinomabb

    Nagyanyáink, dédanyáink otthon sütötték a kenyeret, és bizony komoly munka volt a dagasztás, a kelesztés és a ropogósra sütés. A sütéshez már előző nap felkészültek, de másnap kora reggel 4-5 órakor kezdődött az igazi munka, hogy délre elkészüljön a friss kenyér, ami minősítette a háziasszonyt.

  • Gyömbérport tiltott be a Nébih

    Gyömbérport tiltott be a Nébih

    Olyan rákkeltő anyagot mért határérték feletti mennyiségben a kínai Flying Tiger őrölt gyömbértermékében a NÉBIH, amely az emberi örökítőanyagon keresztül a születendő gyermekeknél súlyos mutációt okozhat, ezért figyelmeztetnek: aki ilyet vett, ne fogyassza el.

  • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

    Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

    Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.