2018. június 17., vasárnap
Laura, Alida

Életmód

Ünnepi édességek

Deák Ferenc a XIX. század egyik leghíresebb pesti szállodájában, az Angol Királynő Szállóban lakott 15 évig. Az étteremben szívesen főztek az ő szájíze szerint, sütötték kedvencét, a kávékrémes tortát, amelyet azóta is Deák-torta néven ismerünk.

A Kossuth-kifli a legenda szerint onnan kapta a nevét, hogy a pozsonyi országgyűlés alatt Palugyay Jakab vendéglőjében, a Vasforrásban ettek az országgyűlési képviselők. Az étlapon volt diós és mákos pozsonyi kifli is. A fáma szerint Kossuth a mandulás változatot szerette, ezért viseli a nevét a sütemény.


Profimedia, Alamy

Deák-torta 

Hozzávalók: 9 db tojás fehérjéje, 15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 15 dkg darált mandula, 0,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg finomliszt, 20 dkg sárgabaracklekvár.


A csokiöntethez: 2,5 dl víz, 20 dkg cukor, 12,5 dkg sötét holland kakaópor, 1 szál vanília, 1 rúd fahéj, csipet só

Elkészítés: A vajat a cukor felével és vaníliás cukorral kikeverjük, majd jöhet bele a mandula, a tej, a liszt. A tojásfehérjét félig felverjük, beleborítjuk a cukor másik felét, majd keményre felverjük. A sütőt előmelegítjük, a tésztát 180 fokon 40 percig sütjük. Utána hagyjuk kihűlni, majd félbevágjuk. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, majd visszaborítjuk a tetejét. A csokiöntethez tegyük egy fazékba a cukrot, a vizet, a fahéjat és a sót. Kaparjuk bele a vaníliarúd belsejét, majd dobjuk bele a vaníliarudat is. Forraljuk fel, és habverővel keverve szórjuk bele a kakaót. Folyamatos keverés mellett főzzük 5 percig, majd kenjük a torta tetejére.

 

Kossuth-kifli

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj, 12 dkg dió, 4 tojás, 0,5 tasak sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés: Egy közepes tepsit kenjünk ki vékonyan vajjal, majd hintsük meg liszttel. A diót vágjuk durvára, a lisztben keverjük el a sütőport, a tojásokat válasszuk szét. A cukrokat keverjük habosra a vajjal, és adjuk hozzá a tojások sárgáját. Szórjuk bele a sütőporos lisztet. A fehérjéket verjük kemény habbá, és forgassuk a masszába. A tésztát simítsuk a kilisztezett tepsibe, és szórjuk meg a dióval. Előmelegített, 180 fokos sütőben 30 percig süssük, majd miután kihűlt, egy közepes pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral szúrjuk ki a holdakat. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Kapcsolódó Cikkek