2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb

18 halálos áldozata volt a 40 évvel ezelőtti híres HÉV-balesetnek

Rettenetes szerencsétlenség rázta meg 40 évvel ezelőtt, éppen ezen a napon Budapestet és Magyarországot.

Ekkor történt az azóta sem feledett Boráros téri HÉV-katasztrófa, amelynek tizennyolc halálos áldozata volt, és tizenhárom súlyos sérültje, akik közül hatan örök életükre nyomorékká váltak.


1978. április 13-án (akkor is csütörtökre esett ez a nap) 17 óra 10 perckor a Csepel felől érkező, négy metrókocsiból és két pótkocsiból álló HÉV-szerelvény nem tudott lefékezni a Boráros téri végállomáson, és mintegy 30-40 km/órás sebességgel átszakította a vágánykabátot, majd belerohant az állomásépóletbe és a várócsarnokba. Aznap esős idő volt, sokan éppen ezért bent várakoztak – szerencsétlenségükre, mert többeket elsodort az elszabadult jármű.

Az épület fele leomlott, nem csoda, hogy tizenhatan már a helyszínen életüket vesztették, ketten később a kórházban haltak meg, míg többen megsérültek. Az anyagi kár – akkori értéken ez hatalmas összegnek számított – meghaladta a 2,5 millió forintot.


Nem sokkal a baleset után a helyszínre érkeztek a tűzoltók, majd a mentők és a rendőrség is. Akiket lehetett, a helyszínen elláttak, sokakat azonban rohamkocsikkal szállítottak több budapesti kórházba.

Az állomásépület a tragédiában olyannyira megrongálódott, hogy már nem is lehetett helyreállítani, így lebontották. Az új épületet, tanulva a történtekből, már a vágányok mellé építették meg.

Az esetnek természetesen felelősei is voltak. A BRFK őrizetbe vette a két motorvezetőt, a 21 éves Ladó Sándor Lászlót, valamint a 36 esztendős Vanyorek Károlyt, sőt Samu János 30 éves villanyszerelőt is.

A nyomozás bebizonyította hármójuk felelősségét. A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében (amelyet 1979. márciusában hozott meg) Ladót, mint elsőrendű vádlottat 3 év 8 hónap fogházbüntetésre ítélte, Vanyorek négy hónappal kevesebbel megúszta, de mindkettőjüket örökre eltiltották a vasúti járművek vezetésétől. A vádat egyébként a vasúti közlekedés biztonsága elleni, halált és különösen nagy kárt okozó gondatlanul elkövetett bűntettként határozta meg az eljáró ügyészség. A Legfelsőbb Bíróság határozata megállapította: a balesetet a vádlottak mulasztása és műszaki okok idézték elő.

A Népszava 1978 októberében így elevenítette fel a tárgyalási jegyzőkönyvek alapján a történteket:

“Ladó — nem tudni milyen meggondolásból — nem arra törekedett, hogy hárítsák el a hibát, hanem közbenső megoldásként bekapcsolta a segédléesűrítőt, majd a légsűrítőt is, mire a feszmérő négy atmoszféra nyomást mutatott. Ennek ellenére, a gyorskapcsoló továbbra sem volt üzemképes. Ladó ezt követően a szerelvénnyel beállt a csepeli végállomásra, maid anélkül, hogy az előírt rövidített fékpróbát megtartotta volna, és meggyőződött volna a fékberendezés üzemképessegéről, az utasokkal teli szerelvénnyel 16 óra 41 perckor kiindult a végállomásról.  (…). Ladó elmondta kollégájának a fékezéssel kapcsolatos gondjait, mire Vanyorek megállapította ugyan, hogy nincs levegő, de átvette a szerelvény vezetését. Ebbe Ladó is beleegyezett. Arra gondolt, hogy munkatársa lényegesen tapasztaltabb, remélte, hogy minden baj nélkül eljutnak a végállomásig (…). Megszűnt a légnyomás-kiegyenlítődés is, és a szerelvény villamosfék-rendszere használhatatlanná vált. Vanyorek a Boráros téri végállomás előtt megkísérelte a szerelvény fokozatos lassítását, fékezését — eredménytelenül. A szerelvény (…) az ütköző bakot kitörve, az állomás épületének ütközött, annak falát kidöntötte, majd az épület túlsó oldalán állt meg. “

Az áldozatok névsora (forrás: wikipedia)

 • Bercsényi László (35 éves), budapesti lakos
 • Bosnyákné Dobos Irén dr. (24 éves), budapesti lakos – a kórházban hunyt el
 • Csizmadia László (25 éves), budapesti lakos
 • Földesi Jánosné (24 éves), halásztelki lakos
 • Gajdos Sebestyén (18 éves), budapesti lakos
 • Gál Ferenc dr. (48 éves), budapesti lakos – a kórházban hunyt el
 • Gyöngyösi Zsófia (20 éves), budapesti lakos
 • Hegedűs Imréné (59 éves), budapesti lakos
 • Horváth Andrásné (52 éves), budapesti lakos
 • Jelen Aranka (18 éves), budapesti lakos
 • Kelemen Károly (52 éves), budapesti lakos
 • Kiss Zoltánné (52 éves), budapesti lakos
 • Kuczbel Ferenc (19 éves), budapesti lakos
 • Láng Szilárd (64 éves), budapesti lakos
 • Morvai Pál (27 éves), budapesti lakos
 • Németh Zoltánné (54 éves), ráckevei lakos
 • Papp Valéria (18 éves), budapesti lakos
 • Szücs Jánosné (65 éves), budapesti lakos
Címkék

Kapcsolódó Cikkek