2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb

18 halálos áldozata volt a 40 évvel ezelőtti híres HÉV-balesetnek

Rettenetes szerencsétlenség rázta meg 40 évvel ezelőtt, éppen ezen a napon Budapestet és Magyarországot.

Ekkor történt az azóta sem feledett Boráros téri HÉV-katasztrófa, amelynek tizennyolc halálos áldozata volt, és tizenhárom súlyos sérültje, akik közül hatan örök életükre nyomorékká váltak.


1978. április 13-án (akkor is csütörtökre esett ez a nap) 17 óra 10 perckor a Csepel felől érkező, négy metrókocsiból és két pótkocsiból álló HÉV-szerelvény nem tudott lefékezni a Boráros téri végállomáson, és mintegy 30-40 km/órás sebességgel átszakította a vágánykabátot, majd belerohant az állomásépóletbe és a várócsarnokba. Aznap esős idő volt, sokan éppen ezért bent várakoztak – szerencsétlenségükre, mert többeket elsodort az elszabadult jármű.

Az épület fele leomlott, nem csoda, hogy tizenhatan már a helyszínen életüket vesztették, ketten később a kórházban haltak meg, míg többen megsérültek. Az anyagi kár – akkori értéken ez hatalmas összegnek számított – meghaladta a 2,5 millió forintot.


Nem sokkal a baleset után a helyszínre érkeztek a tűzoltók, majd a mentők és a rendőrség is. Akiket lehetett, a helyszínen elláttak, sokakat azonban rohamkocsikkal szállítottak több budapesti kórházba.

Az állomásépület a tragédiában olyannyira megrongálódott, hogy már nem is lehetett helyreállítani, így lebontották. Az új épületet, tanulva a történtekből, már a vágányok mellé építették meg.

Az esetnek természetesen felelősei is voltak. A BRFK őrizetbe vette a két motorvezetőt, a 21 éves Ladó Sándor Lászlót, valamint a 36 esztendős Vanyorek Károlyt, sőt Samu János 30 éves villanyszerelőt is.

A nyomozás bebizonyította hármójuk felelősségét. A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében (amelyet 1979. márciusában hozott meg) Ladót, mint elsőrendű vádlottat 3 év 8 hónap fogházbüntetésre ítélte, Vanyorek négy hónappal kevesebbel megúszta, de mindkettőjüket örökre eltiltották a vasúti járművek vezetésétől. A vádat egyébként a vasúti közlekedés biztonsága elleni, halált és különösen nagy kárt okozó gondatlanul elkövetett bűntettként határozta meg az eljáró ügyészség. A Legfelsőbb Bíróság határozata megállapította: a balesetet a vádlottak mulasztása és műszaki okok idézték elő.

A Népszava 1978 októberében így elevenítette fel a tárgyalási jegyzőkönyvek alapján a történteket:

“Ladó — nem tudni milyen meggondolásból — nem arra törekedett, hogy hárítsák el a hibát, hanem közbenső megoldásként bekapcsolta a segédléesűrítőt, majd a légsűrítőt is, mire a feszmérő négy atmoszféra nyomást mutatott. Ennek ellenére, a gyorskapcsoló továbbra sem volt üzemképes. Ladó ezt követően a szerelvénnyel beállt a csepeli végállomásra, maid anélkül, hogy az előírt rövidített fékpróbát megtartotta volna, és meggyőződött volna a fékberendezés üzemképessegéről, az utasokkal teli szerelvénnyel 16 óra 41 perckor kiindult a végállomásról.  (…). Ladó elmondta kollégájának a fékezéssel kapcsolatos gondjait, mire Vanyorek megállapította ugyan, hogy nincs levegő, de átvette a szerelvény vezetését. Ebbe Ladó is beleegyezett. Arra gondolt, hogy munkatársa lényegesen tapasztaltabb, remélte, hogy minden baj nélkül eljutnak a végállomásig (…). Megszűnt a légnyomás-kiegyenlítődés is, és a szerelvény villamosfék-rendszere használhatatlanná vált. Vanyorek a Boráros téri végállomás előtt megkísérelte a szerelvény fokozatos lassítását, fékezését — eredménytelenül. A szerelvény (…) az ütköző bakot kitörve, az állomás épületének ütközött, annak falát kidöntötte, majd az épület túlsó oldalán állt meg. “

Az áldozatok névsora (forrás: wikipedia)

 • Bercsényi László (35 éves), budapesti lakos
 • Bosnyákné Dobos Irén dr. (24 éves), budapesti lakos – a kórházban hunyt el
 • Csizmadia László (25 éves), budapesti lakos
 • Földesi Jánosné (24 éves), halásztelki lakos
 • Gajdos Sebestyén (18 éves), budapesti lakos
 • Gál Ferenc dr. (48 éves), budapesti lakos – a kórházban hunyt el
 • Gyöngyösi Zsófia (20 éves), budapesti lakos
 • Hegedűs Imréné (59 éves), budapesti lakos
 • Horváth Andrásné (52 éves), budapesti lakos
 • Jelen Aranka (18 éves), budapesti lakos
 • Kelemen Károly (52 éves), budapesti lakos
 • Kiss Zoltánné (52 éves), budapesti lakos
 • Kuczbel Ferenc (19 éves), budapesti lakos
 • Láng Szilárd (64 éves), budapesti lakos
 • Morvai Pál (27 éves), budapesti lakos
 • Németh Zoltánné (54 éves), ráckevei lakos
 • Papp Valéria (18 éves), budapesti lakos
 • Szücs Jánosné (65 éves), budapesti lakos
Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.

 • Ferenc pápa lecsap a pedofilokra

  Ferenc pápa lecsap a pedofilokra

  Nyilvános levélben szólította fel Ferenc pápa a chilei püspöki kar tagjait szerdán a latin-amerikai ország egyházát megrázó pedofil-botrányok tisztázására, és a Vatikánba hívatta őket, elismerve, hogy maga is “súlyos hibát” vétett a történtek értékelésében.