2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

34 évet kapott a londoni metrón robbantó migráns

Egy iraki származású migráns – aki 2015-ben a bevándorlási hullámmal került Nagy-Britanniába – követte el a hazánkban is nagy nyilvánosságot kapó londoni terrortámadást tavaly szeptember 15-én. Most a www.gatestoneinstitute.org nevű brit portál számolt be arról, hogy Ahmed Hassant 34 év börtönbüntetésre ítélték.

34 év börtönbüntetésre ítélte egy londoni bíróság Ahmed Hassant. Az iraki származású férfiról senki nem gondolta volna, hogy bombát robbant majd a metrón. A brit internetes lap, a www.gatestoneinstitute.org leírása szerint Ahmed tavaly júliusban a Brooklands College-ban díjazásban részesült az év diákjaként. Az általa kapott 20 angol fontot érő Amazon utalványt használta a bomba első összetevőjének megvásárlásához.


A londoni Parson’s Green metróállomás a detonáció után Forrás: Wikimedia/Edwardx

A londoni mentőszolgálatot tavaly szeptember 15-én a reggeli órákban riasztották, hogy robbanás történt London nyugati részén az egyik metrókocsiban. Méghozzá a kelet-nyugati irányban közlekedő District Line metróvonalon közlekedő szerelvényen, a Parson’s Green nevű állomásnál. A detonáció után 29 embert vittek kórházba, főleg égési sérülésekkel. Az hamar kiderült, hogy egy házi készítésű bomba okozta a robbanást. A lap felidézi, hogy szerencse a szerencsétlenségben, hogy a bomba fő alkotórésze, amely csavarokat és éles kis vasdarabokat tartalmazott, nem robbant fel. Ha ez megtörténik, a támadásnak több tucat halálos áldozata lett volna.

Ahmed Hassan eredetileg Franciaországba, a calais-i táborba érkezett. Itt azonban nem érezte jól magát és Nagy-Britanniába vágyott. Végül egy kamion hátulján sikeresen be is csempészték őt az országba. Ha valódi menedékkérő lett volna, akkor – a dublini szerződés feltételei szerint – menedékjogot kellett volna kérnie az első európai országban, ahová betette a lábát.  Amint megérkezett az Egyesült Királyságba, azt mondta a bevándorlási hatóságoknak, hogy tagja volt az ISIS-nek, és többeket meg kellett ölnie. Azt állította, hogy 16 éves, bár a hatóságok úgy vélték, idősebb.


Bár később lebukott, hogy szélsőséges, az iszlám államhoz köthető dalokat is hallgat, a brit hatóságok segítettek neki találni egy iskolát. A Brooklands College-ban egy tanár megfigyelte, hogy elolvassa a WhatsApp üzenetet, amely szerint “az Iszlám Állam elfogadta az adományát”. Elmondta a tanárnak, hogy “kötelessége gyűlölni Nagy-Britanniát”.

Kapcsolódó Cikkek