EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Tech

42 éves a világ első Apple-prototípusa

Április 1-jén ünnepelhette 42. születésnapját a világ egyik legnagyobb, hardver- és szoftvergyártással foglalkozó cége, az Apple. Azért is emlékezetes ez a nap, hiszen négy évtizeddel ezelőtt készült el a cég számítógép-prototípusa, amelyet Steve Jobs és Steve Wozniak mutatott be Apple–1 néven.

Ehhez a dátumhoz köthető az Apple Computer megalapítása is, amely ma már egyszerűen Apple néven, a Computer utótagot elhagyva működik. Kevesen tudják, hogy az alapítók kezdetben kézzel készítették a számítógépeket a viszonteladók számára, így hatalmas teher nehezedett a cégre.


/Fotó: Profimedia, HotSpot Media

Érdekesség, hogy volt egy harmadik társ is az alapításnál: Ronald Wayne, aki annyira megijedt az Apple-re nehezedő nyomástól, hogy inkább eladta saját részvényeit, méghozzá alig 500 dollárért. Ez a részesedés az Apple jelenlegi értékét figyelembe véve most több mint 72 milliárd dollárt érne. Nem kizárt, hogy az Apple–1 működtetése ma komoly fejtörést okozna egy laikus felhasználó számára, ugyanis akkoriban rengeteg olyan megoldást, formabontó szoftveres újítást alkalmaztak, amelynek ma már nyoma sincs, esetleg továbbfejlesztették. Boldog születésnapot, Apple!

 

Kapcsolódó Cikkek

 • A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez – derül ki az ESET IT-biztonsági vállalat 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből.

 • Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Ha két autós koccant, eddig egymásra néztek: van magánál kárbejelentő? Mostantól erre nincs szükség, mert a Mabisz új mobilalkalmazásán keresztül mind a 13 magyarországi biztosítótársaság elfogadja az online-kárbejelentést.

 • Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Több tucatnyi megriadt kutya rohant ki a világból a szilveszteri tűzijátékok hanghatásai miatt, sokuk egyenesen a halálba. De hamarosan talán nem lesz minden óévbúcsúztatás legfőbb vitatémája az, kinek van több joga: az ünneplőknek a durrogtatáshoz, vagy az ebeknek az élethez, mert a Ford Edge-ben alkalmazott zajkioltó technológiát az autógyártó-óriás mérnökei beépítették egy kutyaházba – és működik.