EUR: 322,77 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Tech

42 éves a világ első Apple-prototípusa

Április 1-jén ünnepelhette 42. születésnapját a világ egyik legnagyobb, hardver- és szoftvergyártással foglalkozó cége, az Apple. Azért is emlékezetes ez a nap, hiszen négy évtizeddel ezelőtt készült el a cég számítógép-prototípusa, amelyet Steve Jobs és Steve Wozniak mutatott be Apple–1 néven.

Ehhez a dátumhoz köthető az Apple Computer megalapítása is, amely ma már egyszerűen Apple néven, a Computer utótagot elhagyva működik. Kevesen tudják, hogy az alapítók kezdetben kézzel készítették a számítógépeket a viszonteladók számára, így hatalmas teher nehezedett a cégre.


/Fotó: Profimedia, HotSpot Media

Érdekesség, hogy volt egy harmadik társ is az alapításnál: Ronald Wayne, aki annyira megijedt az Apple-re nehezedő nyomástól, hogy inkább eladta saját részvényeit, méghozzá alig 500 dollárért. Ez a részesedés az Apple jelenlegi értékét figyelembe véve most több mint 72 milliárd dollárt érne. Nem kizárt, hogy az Apple–1 működtetése ma komoly fejtörést okozna egy laikus felhasználó számára, ugyanis akkoriban rengeteg olyan megoldást, formabontó szoftveres újítást alkalmaztak, amelynek ma már nyoma sincs, esetleg továbbfejlesztették. Boldog születésnapot, Apple!

 

Kapcsolódó Cikkek