2018. október 18., csütörtök
Lukács

Belföld

A váltás esélye

Nem, nem a kormányátalakításról, az új kormány új személyeiről írok. Hanem arról, amikor egy megfelelő ember a megfelelő helyre kerül és a megválasztása óta ott a kérdőjel az emberben: eddig miért nem? (Ez egyáltalán nem jelenti azt – visszakanyarodva az elhagyott vonalhoz –, hogy az új kormányban ne lennének megfelelő emberek a megfelelő helyen. De az még odébb van.)

Ha valakit hetvenéves korára választanak meg egy köztestület – jelesül a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara – elnökévé, az két dolgot jelenthet. Vagy nem ambicionálta korábban a posztot, vagy „érdemei elismeréseként – mellett –, pályája koronájaként” ajándékozzák meg tagtársai, mondván, megelégedik ennyivel, sok vizet nem fog kavarni, mi meg nyugodtan intézhetjük az ügyeinket, hiszen mindent tud mindenkiről mindenki.


Logikus következtetés lehetne, ha nem Csoltó Gáborról lenne szó.

De róla van.


Így aztán sutba vághatjuk az előbbi logikai sort, mert Csoltó – bár a hetedik iksze környékén jár – minden, csak nem ambíció nélküli, ajándékra vágyó, elképzelésektől mentes, érzelmileg hűvös ember. Nem. A BKIK neki szívügye, és noha magától nem forszírozta volna az elnöki széket, de a közmegegyezés (tagozatok közötti és politikai) egy integrátort, egy hiteles, szakmai jelöltet akart, és keresve sem találhattak volna jobbat nála.

Egyfelől Csoltó Gábor a legnagyobb tagozat, az ipari elnöke.

Másfelől régi kamarai motoros, éppen ezért a legindolensebb emberekkel is szót ért.

Harmadrészt nincsenek ügyei.

Negyedrészt: nem dumál, hanem alkot.

A BKIK Csoltó Gáborral az elnöki székben megkapta utolsó esélyét. Vagy megtalálja az utat a fővárosi vállalkozókhoz és vállalkozásokhoz, vagy kiiratkozik a komolyan veendő szakmai szervezetek köréből és csak egy egyszerű gittegyletként gondolnak majd rá.

A legrosszabb pedig, ami történhet vele, hogy a nagyétkű – de sokat nem produkáló – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara erős lobbitevékenységgel bekebelezi. Ez aztán végképp nem lenne érdeke senkinek.

Csoltón hát a vállalkozók szeme. Ő a váltás utolsó esélye.

Kapcsolódó Cikkek

  • Buszok ütköztek a XI. kerületében

    Buszok ütköztek a XI. kerületében

    Összeütközött két busz Budapest XI. kerületében, a Jagelló út és a Hegyalja út kereszteződésében csütörtök délután – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

  • Rengeteg kárt okoznak a poloskák világszerte

    Rengeteg kárt okoznak a poloskák világszerte

    Jelentős, a becslések szerint több milliárd eurónyi gazdasági kárt okoznak világszerte a Közép-Európában, így Magyarországon is megtelepedett észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák – mondta Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára az MTI-nek.