EUR: 323,13 Ft
CHF: 286,40 Ft
2018. augusztus 16., csütörtök
Ábrahám

Belföld

A váltás esélye

Nem, nem a kormányátalakításról, az új kormány új személyeiről írok. Hanem arról, amikor egy megfelelő ember a megfelelő helyre kerül és a megválasztása óta ott a kérdőjel az emberben: eddig miért nem? (Ez egyáltalán nem jelenti azt – visszakanyarodva az elhagyott vonalhoz –, hogy az új kormányban ne lennének megfelelő emberek a megfelelő helyen. De az még odébb van.)

Ha valakit hetvenéves korára választanak meg egy köztestület – jelesül a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara – elnökévé, az két dolgot jelenthet. Vagy nem ambicionálta korábban a posztot, vagy „érdemei elismeréseként – mellett –, pályája koronájaként” ajándékozzák meg tagtársai, mondván, megelégedik ennyivel, sok vizet nem fog kavarni, mi meg nyugodtan intézhetjük az ügyeinket, hiszen mindent tud mindenkiről mindenki.


Logikus következtetés lehetne, ha nem Csoltó Gáborról lenne szó.

De róla van.


Így aztán sutba vághatjuk az előbbi logikai sort, mert Csoltó – bár a hetedik iksze környékén jár – minden, csak nem ambíció nélküli, ajándékra vágyó, elképzelésektől mentes, érzelmileg hűvös ember. Nem. A BKIK neki szívügye, és noha magától nem forszírozta volna az elnöki széket, de a közmegegyezés (tagozatok közötti és politikai) egy integrátort, egy hiteles, szakmai jelöltet akart, és keresve sem találhattak volna jobbat nála.

Egyfelől Csoltó Gábor a legnagyobb tagozat, az ipari elnöke.

Másfelől régi kamarai motoros, éppen ezért a legindolensebb emberekkel is szót ért.

Harmadrészt nincsenek ügyei.

Negyedrészt: nem dumál, hanem alkot.

A BKIK Csoltó Gáborral az elnöki székben megkapta utolsó esélyét. Vagy megtalálja az utat a fővárosi vállalkozókhoz és vállalkozásokhoz, vagy kiiratkozik a komolyan veendő szakmai szervezetek köréből és csak egy egyszerű gittegyletként gondolnak majd rá.

A legrosszabb pedig, ami történhet vele, hogy a nagyétkű – de sokat nem produkáló – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara erős lobbitevékenységgel bekebelezi. Ez aztán végképp nem lenne érdeke senkinek.

Csoltón hát a vállalkozók szeme. Ő a váltás utolsó esélye.

Kapcsolódó Cikkek

  • Sok napsütés és nyárias meleg várható a hosszú hétvégén

    Sok napsütés és nyárias meleg várható a hosszú hétvégén

    Sok napsütés várható az ünnepi hosszú hétvégén 30 fok feletti maximumokkal. Csak helyenként fordulhat elő zápor, zivatar. A szél zivatarok környezetében lehet erős vagy viharos. Az augusztus 20-ai központi rendezvényeket várhatóan nem zavarja meg veszélyes időjárási jelenség – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.