2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

A váltás esélye

Nem, nem a kormányátalakításról, az új kormány új személyeiről írok. Hanem arról, amikor egy megfelelő ember a megfelelő helyre kerül és a megválasztása óta ott a kérdőjel az emberben: eddig miért nem? (Ez egyáltalán nem jelenti azt – visszakanyarodva az elhagyott vonalhoz –, hogy az új kormányban ne lennének megfelelő emberek a megfelelő helyen. De az még odébb van.)

Ha valakit hetvenéves korára választanak meg egy köztestület – jelesül a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara – elnökévé, az két dolgot jelenthet. Vagy nem ambicionálta korábban a posztot, vagy „érdemei elismeréseként – mellett –, pályája koronájaként” ajándékozzák meg tagtársai, mondván, megelégedik ennyivel, sok vizet nem fog kavarni, mi meg nyugodtan intézhetjük az ügyeinket, hiszen mindent tud mindenkiről mindenki.


Logikus következtetés lehetne, ha nem Csoltó Gáborról lenne szó.

De róla van.


Így aztán sutba vághatjuk az előbbi logikai sort, mert Csoltó – bár a hetedik iksze környékén jár – minden, csak nem ambíció nélküli, ajándékra vágyó, elképzelésektől mentes, érzelmileg hűvös ember. Nem. A BKIK neki szívügye, és noha magától nem forszírozta volna az elnöki széket, de a közmegegyezés (tagozatok közötti és politikai) egy integrátort, egy hiteles, szakmai jelöltet akart, és keresve sem találhattak volna jobbat nála.

Egyfelől Csoltó Gábor a legnagyobb tagozat, az ipari elnöke.

Másfelől régi kamarai motoros, éppen ezért a legindolensebb emberekkel is szót ért.

Harmadrészt nincsenek ügyei.

Negyedrészt: nem dumál, hanem alkot.

A BKIK Csoltó Gáborral az elnöki székben megkapta utolsó esélyét. Vagy megtalálja az utat a fővárosi vállalkozókhoz és vállalkozásokhoz, vagy kiiratkozik a komolyan veendő szakmai szervezetek köréből és csak egy egyszerű gittegyletként gondolnak majd rá.

A legrosszabb pedig, ami történhet vele, hogy a nagyétkű – de sokat nem produkáló – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara erős lobbitevékenységgel bekebelezi. Ez aztán végképp nem lenne érdeke senkinek.

Csoltón hát a vállalkozók szeme. Ő a váltás utolsó esélye.

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.