2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Tech

Az online streaming lehet a zeneipar megmentője

A streamingszolgáltatások – köztük a Spotify és az Apple Music – váltak a zeneipar legnagyobb forgalmazóivá. A steamingből származó bevétel 2017-ben először szárnyalta túl a CD-s és lemezes bevételt az ágazatban.

A streaming ágazat tavaly 7,2 milliárd dollár (1840 milliárd forint) bevételt könyvelt el. A szolgáltatásokra előfizetők száma egy év alatt 112 millióról 176 millióra ugrott. A felfutásnak köszönhetően a lemezcégek 15 évi hanyatlás után már három egymást követő évben tapasztaltak növekedést.


A globális zeneipart képviselő szervezet, az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) adatai szerint 2017-ben a teljes zeneipar 17,3 milliárd dollárt (4422 milliárd forint) hozott, míg egy évvel korábban 15,7 milliárd dollárral (4013 milliárd forint) zárták az évet.

Az IFPI ugyanakkor megjegyezte, hogy ez az eredmény még mindig csak a kétharmada az iparág 1999-es csúcsának, a CD-korszak delelőjén.


Tavaly a legtöbb lemezt eladó sztárok között volt Ed Sheeran 6,1 millió, Taylor Swift 4,5 millió és Pink 1,8 millió példánnyal. Az első tíz között szerepel a U2 és Kendrick Lamar egyaránt 1,3 millió albummal, valamint Bruno Mars egymillió lemezzel.

Az IFPI szerint a legnagyobb feladat továbbra is az, hogy az olyan közösségi portálok, mint a YouTube és a Facebook, megfelelő kompenzációt nyújtsanak, ugyanis még mindig arra hivatkoznak, hogy a felhasználók által feltöltött jogdíjas zenés videókért nem terheli őket felelősség.

„Strukturális hiba van a rendszerben. Nagy az eltérés aközött, hogy mit kezdenek a zenével a platformok, és hogy abból mennyit térítenek vissza” – mondta Francia Moore, a szervezet vezetője.

A globális zenei piacon Európában a leglassabb a növekedés, tavaly 4,3 százalék volt, míg Dél-Amerikában 17,5, az Egyesült Államokban pedig 12,8 százalék volt a bővülés. Moore szerint az európai adatot az magyarázza, hogy Franciaországban és Németországban a rajongók még előnyben részesítik a CD-ket és a lemezeket a streamingszolgáltatásokkal szemben.

Kapcsolódó Cikkek