EUR: 326,27 Ft
CHF: 289,86 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Külföld

Brüsszelben is vesztegetett Azerbajdzsán

Erős a gyanú, hogy az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének több volt és jelenlegi tagja is vétkes a szervezetet is érintő azeri vesztegetési ügyben – írja jelentésében a testület által megbízott korrupcióellenes vizsgálócsoport.

A szakértők megállapították, hogy több politikus is Azerbajdzsán érdekeit képviselte a közgyűlésben, ezzel a szervezeten belüli lobbitevékenységgel pedig megsértették az etikai normákat. Az intézményi korrupciót elősegítő rejtett gyakorlatok felderítését végző vizsgálócsoport 50 tanút hallgatott ki, illetverengeteg iratot nézett át.


Kétszáz oldalas jegyzőkönyvükben arról értekeznek, hogy Azerbajdzsán állítólag kétmillió eurót (kb. 600 millió forint) fizetett a testület egyes tagjainak azért, hogy jelentésükben kedvezőbb képet fessenek az országban fogva tartott politikai foglyok helyzetéről. Egyeseket állítólag kaviárral, szőnyegekkel és luxusnyaralással ajándékoztak meg.

Az érintettek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de az esetről beszámoló német újságok Karin Strenzt és Eduard Lintnert, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), illetve a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egykori politikusait emelték ki a feltételezett vétkesek közül. Michele Nicoletti, a parlamenti közgyűlés elnöke tevékenységük felfüggesztésére szólította fel az érintett képviselőket, amíg az ügyben le nem zárul a vizsgálat.


Egy nemzetközi oknyomozó szervezet tavaly nyilvánosságra hozta, hogy Azerbajdzsán 2,5 milliárd eurót (775 milliárd forintot) költött 2012 és 2014 között külföldi tisztségviselők és szervezetek, a többi között az Európa Tanács támogatására és befolyásolására. A bakui kormány a pénzmosodáján keresztül állítólag az ET parlamenti közgyűlése több tagjának szavazatát is megvásárolta.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek