2018. április 21., szombat
Konrád

Belföld

Egyre szorultabb helyzetbe kerül Macron

Az V. köztársaság történetének adott időszakban (jelen esetben 11 hónapnyi elnökség után) rekordnépszerűtlen elnöke két televíziós interjúban is megpróbálta megmagyarázni Franciaország és persze saját maga lehetetlen helyzetét. 1958 óta nem volt ilyen francia elnök, aki ennyire elutasított lett volna saját hazájában. De Gaulle, Pompidou, Giscard d’Estaing, Mitterrand, Chirac és Sarkozy utódja kudarcot halmaz kudarcra. Még közvetlen elődje, az addigi legnépszerűtlenebb elnök, a szocialista Francois Hollande is elfogadottabb volt közel egy év után. A bukott szocialista gazdasági miniszter – saját főnökét, Hollande-t elárulva – pártonkívüli elnökjelöltként nyert. De elnökségének első éve katasztrofális képet mutat – írja az Origo.

Macron a romló gazdasági helyzetben még attól sem riad vissza, hogy a nyugdíjasok támogatása helyett adóval sújtsa őket,  mindeközben pedig az erős kezű politikus képét igyekszik lefesteni.


A gyenge kezű migránspolitikájának köszönhetően a közbiztonság is egyre rosszabb és az emelkedő munkanélküliség is egyre sújtja országát.

Macron egyébként ahol komoly ellenállást lát, azonnal visszavonul. Nemcsak a vasúttársaság eladásától rettent el, de az egyik legkomolyabb választási ígéretét is megmásította: mégsem épül fel a nantes-i repülőtér, ami pedig az egész régiónak életbevágóan fontos lett volna. Az ok: néhány száz anarchista bűnöző, ugyanis elfoglalták Notre-Dame-des-Landes-ot, ahol épült volna – írja az Origo.

Kapcsolódó Cikkek

  • Friderikusz: Fenyőt össze akartam békíteni Gyárfással

    Friderikusz: Fenyőt össze akartam békíteni Gyárfással

    Nagymenő vagy kicsinyes alak? Jövőbelátó zseni vagy gazember? – 43 éves korában végezték ki brutálisan Fenyő Jánost. Életében is megosztó személyiség volt, akadtak akik rajongtak érte, míg mások egyenesen gyűlölték.

  • Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    A választások eredménye megerősítette, hogy a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak, így a következő években is a tartós, évi 4 százalék körüli növekedés, a stabil pénzügyi alapok fenntartása, az államadósság csökkentése, az államháztartási hiány további mérséklése, a munkanélküliség csökkentése és a teljes foglalkoztatás megvalósítása kiemelten fontos marad – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.