EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Belföld

Egyre több migráns próbál kamionokban átszökni a határon

Egyre több migráns próbálkozik kamionokban átszökni a déli határon. Csütörtökön három jármű is fennakadt Röszkénél a röntgenvizsgálat során. Mindannyian illegális bevándorlókat próbáltak Magyarországra csempészni, sikertelenül, az átvilágításon ugyanis mindannyian lebuktak. A vámhivatal adatai szerint idén havonta több mint félszáz illegális bevándorlót szállítottak le a teherautókról, ez kétszer annyi, mint tavaly volt – hangzott el az M1 Híradóban. 

Röntgenkapu segítségével vizsgálnak át minden Magyarországra érkező teherautót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei. A déli határszakaszon a nap 24 órájában Tompán és Röszkén működik ilyen szerkezet. Ennek segítségével a szakemberek átvilágítják a járművek rakterét. Az így készült képről pedig azonnal kiderül az is, hogy van-e valaki a rakomány között.

Bár ezzel a módszerrel illegálisan szinte lehetetlen átjutni a határon, a magyar–szerb szakaszon mégis egyre többen próbálkoznak így az unió területére lépni.


A vámhatóság adatai szerint idén már havonta átlagosan több mint félszáz kamionban megbújt migránssal szemben kellett intézkedniük a szakembereknek, ez a duplája a tavalyi adatoknak. Az elmúlt 15 hónapban pedig összesen félezer migránst tartóztatottak fel a vámhivatal munkatársai.

Mindent megtalálnak, amely az eredeti rakományhoz képest eltérő


Minden olyan árut megtalálnak, amely az eredeti rakományhoz képest eltérő, ha emberek bújnak el a rakomány között, akkor a röntgen őket is kimutatja. Ilyen esettel havonta többször is találkoznak a pénzügyőrök, akik ilyenkor azonnal értesítik a rendőrséget – mondta el Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy.

Röszkénél csütörtökön napközben három ilyen elfogás is volt. A kamionok átvizsgálása során délelőtt két alkalommal összesen hét migránst, délután pedig még két határsértőt találtak. A rendőrök mindannyiukat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Legtöbbször embercsempészek segítenek

A migránsoknak legtöbbször embercsempészek segítenek az átjutásban. Szerbiában most is több ezren várnak arra, hogy az Európai Unióba juttassák őket. A bevándorlók a legtöbbször Belgrád központjából indulnak. Az összekötők ugyanis itt egyeztetnek velük.

Közben a balkáni útvonal országaiban folyamatosan számolják fel a csempészhálózatokat a hatóságok. Az Europol a múlt héten Ausztriában és Romániában fogott el tíz olyan személyt, akik az elmúlt években mintegy 180 bevándorlót juttattak illegálisan Európába.

A magyar rendőrök pedig két napja tartottak razziát, amelyben egy embercsempész-banda két tagját fogták el Szegeden, illetve Salgótarjánban. A 30 és 40 éves férfiakat azzal gyanúsítják, hogy tavaly nyár végén többször is Magyarországon tartózkodó illegális migránsokat szállítottak külföldre.

Kapcsolódó Cikkek