EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Életmód

Hogyan párosítsuk az ételt és a bort?

Az étel-bor párosítás nemcsak emelhet az étkezés fényén, de el is ronthatja azt. Nézzük, mit igyunk, hogy komplex legyen az ízélmény.

Alaptétel, hogy hasonló hasonlót vonz. A fehér húsú halhoz például vörösbort inni vétek, az összhatás kellemetlen, fémes íz lesz. Vannak olyan ételek, amelyekhez egyáltalán nem illik a bor. Ilyenek az ecetes saláták, a curryvel készült ételek, a savas gyümölcsök és a csokoládé.


A bor és a sajt remek párosítás – Profimedia, Cultura RF

Az édes bornak mindig édesebbnek kell lennie az ételnél. Minél édesebb a desszert, annál édesebb bort ajánljunk hozzá. Világosabb, valamint túrós, barackos, almás, körtés, vaníliás alapú desszertekhez általában fehérbort, töményebb ízvilágú, csokoládés, kávés, kakaós, olajos magvakat tartalmazó desszertekhez édes vörösbort, mazsolabort igyunk.

A könnyű, fiatal, száraz fehérborokat levesek, zöldség- és tésztaételek kísérőjeként fogyasszuk, de jól illenek fehér húsú szárnyasok, sertés, malac, borjú és fehér húsú hal mellé is. A testesebb, száraz fehérborokat az előzőeknél komplexebb ízvilággal rendelkező, de ugyanolyan típusú ételekhez ajánljuk, mint például a tejszínes alapú levesek, füstölt halak-sajtok, kolbászos húsok vagy zöldséges-ricottás tésztaételek.


A könnyű vörösek az olaszos, húsos-paradicsomos ételekhez, könnyebb pörköltekhez, barna húsú szárnyasokhoz illenek. A testes vörösborok a marha- és vadételek jellegzetes kísérői, báránysülthöz, marhaszelethez, hátszínhez, bélszínhez, marha- és vadpörkölthöz, mindenféle vadból készült ételhez, esetleg fűszeres, aszalt szilvás kacsa- vagy libacombhoz valók.

Tarcali kóstoló

Az idei tarcali Bűbájos Hétvégét is a május elsejei hosszú hétvégén rendezi a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület. Aki április 28–30. között Tarcalra látogat, jógával kezdheti a napot, dűlőtúrával vagy építészeti sétával folytathatja, és táncházzal vagy koncerttel zárhatja. Borozni mindenhol lehet: a nyitott pincékben, az ültetett és a sétáló kóstolókon, a szögletes, a kerek és a lyukas kóstolókon, sőt egészen biztosan még ott is, ahol egyáltalán nem számítanánk rá. Az idei Bűbájos izgalmas gasztrokalandokat is ígér. Megtudhatjuk, hogy mit kínál egy permakultúrás kísérleti kert és annak konyhája, a Kikelet Pincénél KicsiZso izzítja a smokert, a Pataky-portán népi ételeket kóstolhatunk, a Kern Pincészetnél pedig kiderül, hogyan párosíthatók az orosz ételek a tokaji borokkal. Akik komolyabban érdeklődnek a borok iránt, izgalmas mesterkurzusokon és ültetett kóstolókon mélyedhetnek el egy-egy témában. Szabó Edit női boros kóstolóján Árvay Angelika, Magyar Anita és Rácz Erika mutatja be borait, saját történetekkel fűszerezve az élményt. A Basilicus mesterkurzusán egy különleges vörös fajta, a purcsin lesz a díszvendég, a környező települések borait Káli Ildikó segítségével fedezhetik fel a vendégek. A Mátrai Tőkések, vagyis Karner Gábor, Losonci Bálint és Szecskő Tamás kóstolóját pedig szintén Szabó Edit, a Borsmenta magazin főszerkesztője vezeti majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.