2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Külföld

Fotó a brit hercegi utódról! Katalin és Vilmos nagyon boldog!

Fia született hétfőn Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának. A hercegnő és a kisfiú – akinek neve egyelőre nem ismert – hétfő este haza is tért a kórházból.

Az újszülött a házaspár harmadik gyermeke, és az ötödik a brit trónutódlási sorban, nagypapája, Károly trónörökös, édesapja, Vilmos, valamint bátyja, a 2013. július 22-én született György herceg és nővére, a május 2-án harmadik születésnapját ünneplő Charlotte hercegnő után.


Vilmos és Katalin hétfőn világra jött fia – nővéréhez hasonlóan – valószínűleg nem lesz az Egyesült Királyság uralkodója. Bátyjuk, György viszont édesapját követi majdan a brit trónon.

Az udvar hivatalos közlése szerint a fiúgyermek 8 font és 7 uncia – hozzávetőleg 3827 gramm – súllyal jött a világra brit idő szerint délelőtt 11:01 órakor, vagyis közép-európai idő szerint 12:01 órakor. Vilmos herceg jelen volt, amikor a kisfiú megszületett.


London, 2018. április 23.
Vilmos cambridge-i herceg, Károly brit trónörökös idősebb fia és annak felesége, Katalin cambridge-i hercegné újszülött fiukkal hagyja el a londoni St. Mary’s Kórház Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáját, ahol Katalin világra hozta harmadik gyermeküket 2018. április 23-án. A kisfiú 3,8 kilogrammal született. (MTI/AP/Tim Ireland)

Vilmos és Katalin harmadik gyermeke a 92 esztendős II. Erzsébet királynő hatodik dédunokája.

Katalin hercegnőt hétfő reggel, nem sokkal 6 óra előtt vitte be férje autóval az észak-londoni Paddington városrész St. Mary’s nevű kórházának Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikájára.

A patinás klinikán született a hercegi házaspár első két gyermeke is, valamint 36 évvel ezelőtt Vilmos herceg, és két évre rá Vilmos öccse, Harry herceg.

A klinika így azzal büszkélkedhet, hogy az Egyesült Királyság két majdani uralkodója – Vilmos és elsőszülött fia, György – is falai között jött a világra.

Udvari források szerint Vilmos és Katalin – csakúgy, mint az első két gyermek születése előtt – most sem tudta előre, hogy fiú, vagy leány lesz-e harmadik gyermekük.

London, 2018. április 23.
Katalin cambridge-i hercegné, Vilmos cambridge-i hercegnek, Károly brit trónörökös idősebb fiának a felesége tartja a karjában újszülött fiukat a londoni St. Mary’s Kórház Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikájánál, ahol világra hozta harmadik gyermeküket 2018. április 23-án. A kisfiú 3,8 kilogrammal született. (MTI/AP/PA pool/John Stillwell)

Az újszülött herceg nővére, Charlotte hercegnő negyedik helye a trónutódlási sorban azonban továbbra is biztosított. A brit kormány által hét éve elindított, az új törvény kihirdetésével 2013-ban kiteljesedett reformfolyamat ugyanis felszámolta azt a több évszázados diszkriminatív előírást, amely szerint a mindenkori uralkodó fiúleszármazottai előnyt élveztek a trónöröklésben, akkor is, ha volt idősebb leánytestvérük.

A hétfőn világra jött herceg ugyanakkor a hatodik helyre utasította a trónutódlási sorban az eddigi ötödiket, vagyis saját nagybátyját, Harry herceget.

Katalin és harmadik gyermeke alig fél napot töltött a kórházban. Vilmos hétfő este, szinte pontosan 12 órával érkezésük után autóval, rendőri biztosítás mellett hazavitte őket londoni rezidenciájukra, a Kensington-palotába.

Vilmos és Katalin újszülött kisfiának neve egyelőre nem ismert; a palota csak annyit közölt, hogy a gyermek nevét “megfelelő időben” bejelentik.

A londoni fogadóipar azonban máris számos lehetőséget kínál játékra. A Ladbrokes országos fogadóhálózat hétfő este alig 2/1-es téttel ajánlott fogadást arra, hogy a gyermek keresztnevei között szerepel majd az Arthur. Ez azt jelenti, hogy ha valaki ezt a lehetőséget megjátssza 100 fonttal, 200 font potenciális bruttó nyereményre számíthat feltett pénzén felül.

Viszonylag nagy valószínűséget tükröző, 4/1-es és 6/1-es téttel szerepelt a Ladbrokes hétfő esti kiírásában a James, az Albert és Philip név is. A James történelmi múltú angol királyi név, Albert II. Erzsébet királynő VI. György néven trónra lépett édesapjának első neve volt, Philip pedig az uralkodó 96 esztendős férjének, Fülöp edinburghi hercegnek a neve.

A legvalószínűtlenebbnek tartott – 200/1 és 500/1 közötti tétekkel kiírt – névlehetőségek között szerepelt mások mellett a Boris, a Romeo, a Wayne és a Leroy.

Kapcsolódó Cikkek