EUR: 323,04 Ft
CHF: 282,02 Ft
2018. október 22., hétfő
Előd

Belföld

Jóváhagyták a Thália Színház tervezett beruházását

Jóváhagyta a Thália Színház tervezett beruházását szerdai döntésével a Fővárosi Közgyűlés.

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést a testület 24 igennel, 1 tartózkodással fogadta el.


A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta, hogy a Thália Színház Nonprofit Kft. a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Nagymező utcai ingatlanon a tervezett 50 millió forint fölötti beruházási feladatot megvalósítsa, továbbá, hogy az 50 millió forint feletti színpadtechnológia (színpadgépészet), valamint az 50 millió forint feletti hang- és fénytechnikai berendezések beszerzését végrehajtsa.

A Thália Színház rekonstrukciója 1998-ban fejeződött be, az egykori Mikroszkóp Színpad azonban jelenleg is az 1967-es átépítés műszaki állapotában van. A kormány 985 millió forintos támogatásával és a Fővárosi Önkormányzat 400 millió forintos hozzájárulásával 2018 második félévében kezdődhet el az a beruházás, amelynek eredményeként a Mikroszínpad a Thália Színház teljes értékű játszóhelyévé, korszerű technikával felszerelt, akadálymentesített, 150 fős nézőterű színházteremmé válhat. A beruházás része a Thália Színház infrastruktúrájának fejlesztése is. A Thália Színház korszerűsítése és a Mikroszínpad felújítási munkálatai miatt a 2017/18-as évad április 30-án zárul.


A rekonstrukció programjában szerepelnek szakmai megújulást biztosító infrastrukturális felújítások, fejlesztések, közönségforgalmi feltételeket javító fejlesztések és a Thália Színház működését támogató felújítások, eszközbeszerzések.

Az előterjesztés szerint a modernizált színpadtechnikával és akadálymentesen megközelíthető 150 fős nézőtérrel rendelkező játszóhely kapcsolódó klimatizált tereivel, változatos műsoraival önálló idegenforgalomi tényező lesz. A fejlesztés növeli a színház bevételeit, eredményességét, amelyet a színház nonprofit jellege miatt az alaptevékenységébe forgat vissza, teret adva ezzel a nagyobb anyagi kockázatú, de művészileg értékes kísérletezésnek.

A színház hatályos alapító okirata értelmében az 50 millió forint értékhatárt meghaladó fizetési kötelezettségekhez tulajdonosi jóváhagyás szükséges. A rekonstrukció becsült költsége nettó 650 millió forint, a színpadtechnológia (színpadgépészet) becsült költsége nettó 70 millió forint, a Mikroszínpad hang- és fénytechnikai berendezései beszerzésének becsült költsége összesen nettó 150 millió forint.

Kapcsolódó Cikkek

  • Németh Zsolt: A rendszerváltozás nem értelmezhető 1956 nélkül

    Németh Zsolt: A rendszerváltozás nem értelmezhető 1956 nélkül

    Az 1956-os forradalom része annak a folyamatnak, amelynek eredménye a rendszerváltozás és az azt követő, harminc éve tartó békekorszak – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn, a Rákóczi Szövetség Műegyemeten tartott október 23-ra emlékező rendezvényén.

  • Ötmillió magyar büszke a rendőrökre

    Ötmillió magyar büszke a rendőrökre

    A felnőtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal, hogy Magyarország büszke lehet a rendőreire; ennek ellenkezőjét a megkérdezettek 27 százaléka mondja – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet az Astoriánál történt október 23-i rendőri roham 12.