2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Sport

Keszthelyi Vivien: Leírhatatlan érzés

Múlt héten jelentették be, hogy Keszthelyi Vivien szintet lépve a következő szezonban a GT-kategóriájú Audi R8 LMS Cupban versenyez majd. A 17 éves magyar pilóta a németországi Oscherslebenbe utazott, ahol először tesztelhette közel 500 lóerős gépét.

-Leírhatatlan érzés. Teljesen más, mint az elsőkerék-meghajtású versenyautók, ezzel most egy újabb hosszú tanulási folyamat veszi kezdetét. Tavaly, a TT Cup alatt teszttilalom volt érvényben, ezért akkor egy GT3-as autót próbálhattam ki. Már akkor eldőlt, hogy hátsókerék-meghajtású versenyautóval folytatom ettől az évtől – mondta Keszthelyi Vivien, aki a folyamatos tanulás és tapasztalatszerzés mellett ebben a szezonban is fejlődése szempontjából a lehető legkeményebb próbatételt kapta feladatul. A fiatal pilóta hozzátette, sem az Audi Sport Racing Academy, sem csapata nem helyez rá nyomást, ami rendkívül sokat számít a tanulás szempontjából, mindemellett a sorozat biztosítja számára, hogy nemzetközi mezőnyben azonos technikai feltételek mellett tapasztalja meg a nagyobb, gyorsabb és keményebb túraautózás csatáit.


A 17 éves magyar pilóta először tesztelhette közel 500 lóerős gépét

– Az első teszt nagyon pozitív volt, ugyanakkor arra mindenképpen figyelnem kell, hogy ezek az autók már sokkal érzékenyebbek, jobban reagálnak az apróbb dolgokra, koccanásokra is. Az elsőkerék-meghajtású autókban tapasztaltakhoz képes a nagyobb lóerőhöz jóval kisebb leszorító erő társul, emiatt például, ha egy kanyarba akár csak két kilométerrel gyorsabban megyek be, rögtön túlkormányzott lesz az autó. Nagyon kis szenzitív gép! – árult el néhány kulisszatitkot Keszthelyi Vivien, aki a világ legfiatalabb női pilótájaként indul majd GT-sorozatban.

A „GT” rövidítés a Grand Touring, azaz a nagy túraautó elnevezést takarja, azaz az elsőkerék-meghajtású társaiknál, a TCR-kategóriájú Audi TT Cup-ban és hasonló sorozatokban – melyekben Vivien az előző két esztendőben, s amivel már 15 évesen bajnoki címet szerzett – használt versenygépekhez képest nagyobb a nyomaték, a hengerűrtartalom, egyben gyorsabb, erősebb az autó. Ezzel együtt a legfontosabb, hogy ezek a gépek már hátsókerék-meghajtásúak, s jóval bonyolultabb magasabb műszaki tartalommal rendelkeznek, drágább technikai megoldásokat tartalmaznak. Ennek az egyik következménye, hogy magasabb szintű vezetéstechnikai tudás is szükséges a GT-sorozatokban használt “szörnyek” megszelídítéséhez. Ezt Vivien ettől az évtől szintet lépve sajátíthatja el, éles versenyeken csiszolva tudását.


Az Audi R8 Cupban – amely a német túraautó-bajnoksággal, a DTM-mel halad majd azonos útvonalon 5200 ccm hengerűrtartalmú, 550 Nm nyomatékkal rendelkező, 495 lóerős, V10-es motorokkal felszerelt versenyautókkal küzdenek majd a pilóták.

Keszthelyi Vivien és az Audi R8 Cup mezőnye hat helyszínen 12 egyenlő értékű időmérőn és versenyen indul. A sorozat Hockenheimbe (május 5-6.), a Lausitzringre (május 18-20.), a Hungaroringre (június 1-3.), Brands Hatchbe (augusztus 10-12.), Misanóba (augusztus 24-26.) és a Nürburgringre (szeptember 7-9.) látogat el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bale: Ronaldo nélkül minden nyugodtabb

  Bale: Ronaldo nélkül minden nyugodtabb

  A labdarúgó Bajnokok Ligája első fordulójának második játéknapján a Real Madrid–AS Roma összecsapás emelkedik ki. A madridi csapat most lép először pályára Cristiano Ronaldo nélkül a BL-ben 2009 óta.

 • Kakuszi Ádám bejutott a Red Bull Rookies Cup válogatójára

  Kakuszi Ádám bejutott a Red Bull Rookies Cup válogatójára

  A H-Moto Team csapata újabb, történetének egyik nagyon fontos állomásához érkezett el, ugyanis a világ egyik
  legnagyobb utánpótlás-nevelő sorozatának, a Red Bull Rookies Cup-nak spanyolországi válogatójára bekerült
  Kakuszi Ádám is.

 • Világbajnok fitneszmodellel készül a szezonra Nagy Norbert

  Világbajnok fitneszmodellel készül a szezonra Nagy Norbert

  A Zengő Motorsport túraautó-világkupában versenyző fiatal pilótája nem töltötte tétlenül a hosszú nyári szünetet. Nagy Norbert kemény edzésbe kezdett a WTCR két és fél hónapos vakációja alatt, méghozzá a világbajnok fitneszmodell és személyi edző, Zsigmond Regina segítségével.