EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Külföld

Kutató: Ma is konfliktust teremthet az iszlám és a zsidó-keresztény kultúra találkozása

Az iszlám és a zsidó-keresztény kultúra, értékrend találkozása ma is konfliktushelyzetek forrása lehet – jelentette ki a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Incze Nikoletta azzal a hírrel kapcsolatban beszélt erről, hogy Franciaországban nem kapta meg az előzetesen jóváhagyott állampolgárságot egy algériai születésű nő, miután az állampolgársági papírok átadása alkalmából, vallási előírásokra hivatkozva nem volt hajlandó kezet fogni a férfi hivatalnokokkal.


A kutató hangsúlyozta: az iszlám nem pusztán vallás, hanem egy olyan 1400 éves komplex civilizáció, ami például a saríán, az iszlám törvénykezésen keresztül politikai szempontból is kihat a muszlimok életének minden területére.

Ugyanakkor az Emberi Jogok Európai Bírósága már 2003-ban kimondta, hogy a saría összeegyeztethetetlen az európai demokratikus értékrenddel. Egyrészt a nők hátrányos megkülönböztetése, másrészt amiatt, hogy a vallásos elveken keresztül beavatkozik az emberek privát szférájába – ismertette a kutató.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek