2018. december 15., szombat
Valér

Életmód

Medvehagyma, a lovagok eledele

A medvehagyma a középkori lovagok szerint egy medve erejét kölcsönzi az embernek. Számos jótékony hatása van: jót tesz az emésztésnek, enyhíti a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást és tisztító hatású. A téli álmukból ébredő medvéknek egyik legkedveltebb csemegéje, a nevét is innen kapta. A nagy gasztroforradalom ismét behozta a köztudatba, és újra felfedezték a háziasszonyok is.

Profimedia, Panthermedia

Profimedia, Alamy

Pesto


Hozzávalók: 6-8 medvehagyma, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg spenótlevél, 1 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt, 2 evőkanál frissen darált dió, 2 evőkanál dióolaj, kb. 1 teáskanál tengeri só, 1/2 citrom frissen préselt leve.

Elkészítés: a spenótleveleket alaposan megmossuk és nagyobb darabokra vágjuk, a medvehagymát és a petrezselymet felaprítjuk Hozzáadjuk a többi alkotóelemet, és erős fokozaton összeturmixoljuk.

: Profimedia, Panthermedia

Ravioli

Hozzávalók: 25 dkg túró, 10 dkg füstölt sajt, 1 csokor medvehagyma, 2 evőkanál tejföl, só, bors, 1 dl tejszín, 3 evőkanál pesto, 5 dkg parmezán.
A tésztához: 30 dkg liszt, 3 db tojás, 1/2 tk. só.

Elkészítés: a túrót a tejföllel simára keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és a felaprított medvehagymát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A lisztből, a tojásokból és a sóból tésztát gyúrunk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, és négyzetekre vágjuk. Minden másodikra szedünk a túrós töltelékből, majd ráhelyezünk egy üres négyzetet, és villával összenyomkodjuk a széleket. A tésztát  forró, sós vízben 5-6 perc alatt megfőzzük. Közben felmelegítjük a tejszínt, és hozzákeverjük a pestót. A raviolit a szósszal meglocsolva, parmezánforgácsokkal megszórva tálaljuk.

Kapcsolódó Cikkek