2018. december 12., szerda
Gabriella

Extra

Óriási küzdelem a Budapest Dala címért

Elindult a verseny a Budapest legjobb dala címért, már csak a közönség kezében a döntés, hogy ki viheti haza a díjat és a vele járó dicsőséget. A Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett pályázaton olyan neves előadók dalai küzdenek meg egymással, mint Caramel, Charlie, Radics Gigi vagy Király Viktor.

–Minden városnak van címere, jelképe, szlogenje, és vannak olyan ikonikus épületei, melyekről rögtön mindenki felismerheti. Miért ne lehetne egy városnak saját dala is? – teszi fel a kérdést Szalay-Bobrovniczky Alexandra,  főpolgármester -helyettes, aki szerint fontos, hogy a győztest dalt mindenki a magáénak érezze.


–Egy olyan dalt keresünk, melyet, ha meghallgat kétmillió ember, akkor azt kétmillió különböző okból tudja dúdolni. Fontos, hogy mindenki a magáénak érezze, aki valaha élt vagy járt Budapesten. Ez a kezdeményezés elsősorban rólunk, budapestiekről és szeretett otthonunkról szól. A pályázat célja, hogy erősítse az itt élő emberek identitását, gyökereit –árulta el a főpolgármester – helyettes.

Balról jobbra: Rakonczai Viktor, zenész, zeneszerző, zongorista, előadóművész, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes, Joós István, vezérigazgató, Magneoton Kiadó

 

A versenyzők között szerepel Király Viktor is, aki ugyan New Yorkban született, mégis Budapestet tekinti az otthonának. Az énekes elárulta: a magyar főváros az egyik legkirályabb hely a világon.


–Habár New Yorkban születtem, Budapestet tartom az elsődleges otthonomnak. Itt voltam először szerelemes, itt jártam bulizni, és a legtöbb barátom is itt él. Imádom az itteni ízeket, tájakat és a régi épületeket. Úgy vélem az utóbbi időben látványos fejlődésen ment keresztül a főváros, most már biztos, hogy ez az egyik legkirályabb hely a világon – kezdte lapunknak Viktor, aki A Dal 2018 versenyén is épp egy fővárost megidéző dallal, a Budapest Girl-el indult. Szerzeményével egészen a döntőig menetelt, ám végül nem ő képviseli majd hazánkat Lisszabonban az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ez a pályázat viszont remek lehetőséget biztosított neki arra, hogy újból a fővárosról énekeljen.

– A dal – mellyel pályáztam – számomra nagyon különleges. Kicsit eltérő a saját stílusomtól, mert én általában pörgős dalokat írok, ez viszont egy laza, könnyed muzsika, mely  reményeim szerint  képes visszaadni, hogy milyen jó is itt élni. Büszke vagyok a hazámra, és megtisztelő érzés lenne, ha az én szerzeményem nyerné el a Budapest Dala címet – mondta.

Király Viktor (fotó:Cser Dániel)

A főváros dala címért tizenhatan vannak versenyben, akikre április 26-a éjfélig lehet szavazni a budapestdal.hu oldalon. A tizenhat előadó április 27-én a Budapest Dal gálakoncertjén is eljátszhatja szerzeményét a Thália Színházban. A győztes különdíja egymillió forint, valamint a Budapest Dal 2018 címmel járó dicsőség.

Kapcsolódó Cikkek