2018. december 12., szerda
Gabriella

Külföld

Öt kínos pillanat Zuckerberg meghallgatásán

Két napig zajlott az Egyesült Államokban Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatása a Cambridge Analytica-botránnyal kapcsolatban, amelynek keretében több tízmillió felhasználó adatait adta ki a Facebook. A közösségi oldal alapítóját 44 szenátor kérdezgette eléggé keményen, de a milliárdos legtöbbször csak hebegett-habogott. Összegyűjtöttük az öt legkínosabb pillanatot.

 1. Az e-mailek és a monopólium

Lindsey Graham dél-karolinai szenátor saját bevallása szerint életében még egy e-mailt sem küldött el, így, mondhatjuk, nem igazán ért a technológiai dolgokhoz. Az üzlethez viszont annál inkább és Zuckerberget folyamatosan arról kérdezgette, nem érzi-e azt, hogy monopóliuma van, hiszen nincs más, Facebookhoz hasonló platform. Zuckerberg egyébként nem hiszi, hogy vállalata monopolhelyzetben lenne.


2. Politikai cenzúra

Ted Cruz texasi szenátor, az elnökválasztás egyik indulója azt elhallgatta, hogy 2016-ban ő volt a Cambridge Analytica egyik legnagyobb megrendelője, viszont kemény kérdéseket tett fel azzal kapcsolatban, hogy a Facebook szerinte politikai alapon tilt le profilokat. Például Apáti Bencéét, a 888.hu szerzőjét és több jobboldali portál Facebook-oldalát is letiltották már, de emlékezetes Lázár János bécsi videójának esete is.


 

3. Menjen haza, írja újra

John Kennedy louisianai szenátor főleg a felhasználói feltételekre hegyezte ki kérdéseit, szerinte ugyanis ezek a Facebooknál rosszak. Azt is elmondta, hogy Zuckerberg igazán rájöhetett volna erre, hiszen az IQ-ja jóval magasabb az övénél. Majd azt tanácsolta, hogy menjen haza és írja újra a közösségi oldal felhasználói feltételeit, mert jelenleg csak arra jók ezek a szabályok, hogy a Facebook hátsóját védjék, a felhasználók meg sem értik.

4. Melyik hotelben szállt meg?

Dick Durbin illinois-i szenátor a személyes adatokhoz való jogokra tért ki, hiszen a Facebook könnyen visszaélhet ezekkel. Többek között megkérdezte, hogy Zuckerberg hajlandó-e a nyilvánosság előtt elmondani, hogy melyik hotelben szált meg, illetve kikkel chatelt a meghallgatás előtt. Természetesen nem volt hajlandó.

5. Kínos magyarázkodás

Maria Cantwell washingtoni szenátor egy olyan cégről kérdezősködött, amelynek már korábban is voltak megfigyelési botrányai. Alapítója, Peter Thiel egyébként tagja a Facebook igazgatótanácsának. Zuckerberg érdemben nem felelt, csak kínosan magyarázkodott.

 

Credit line: Profimedia, ADMedia

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros fia felügyelte a migránspaktum elfogadását

  Soros fia felügyelte a migránspaktum elfogadását

  Valami fatális véletlen okán éppen akkor állt meg 24 órára Marakesben afrikai körutazásán Alex Soros, a bevándorlást nemzetközi szinten szervező milliárdos spekuláns, Soros György trónörököse, amikor az ENSZ-tagállamok küldöttei megszavazták a világszervezet menekültügyi paktumát Marokkó fővárosában.

 • Rendőrökre támadtak a migránsok Németországban

  Rendőrökre támadtak a migránsok Németországban

  Rendőrökre és biztonsági emberekre támadtak menedékkérők kedden a németországi Bambergben egy befogadóállomáson, az összetűzésben tizenegyen megsebesültek, köztük egy rendőr, a hatóságok nyolc embert őrizetbe vettek – közölte a helyi rendőrség.