2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Több mint 600 illegális migráns érkezett Szicíliába

Több mint 600 illegális bevándorló érkezett vasárnap Szicíliába, többségüket egy nem kormányzati szervezetek által fenntartott hajó mentette ki az utóbbi napokban a Földközi-tengeren a Líbiához közeli nemzetközi vizeken.

Az SOS Mediterranee és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek által működtetett Aquarius szerdán és szombaton összesen 458 embert vett fel a fedélzetére tengeri hajózásra alkalmatlan csónakokból. Ezenkívül szombaton további 79 ember szállhatott át a hajóra, őket az olasz parti őrség mentette meg. Az Aquarius fedélzetére került emberek között van három újszülött és több, kísérő nélküli kiskorú is.


Egy portugál hadihajó fedélzetén 93 tunéziai állampolgár érkezett a szicíliai Pozzallo kikötőjébe vasárnap délelőtt.

A nap folyamán Líbia nyugati partjai közelében felborult egy Olaszországba tartó bevándorlókat szállító gumicsónak. Az incidens során tizenegy ember a vízbe fulladt. A líbiai parti őrségnek sikerült 83 embert kimenteni, őket Závija városba szállították vissza.

Egy másik műveletben a líbiai parti őrség két gumicsónakról vett fel mintegy 180 afrikai bevándorlót, akiket visszaszállítottak Tripoliba.

Olaszországban tíz hónapja folyamatosan csökken az olasz partokat elérő illegális bevándorlók száma. 2017. július 1-je óta 43 ezren érkeztek, míg 2016. július 1. és 2017. április 20. között mintegy 147 ezren – közölte az olasz belügyminisztérium.

Idén a legtöbb menedékkérő Eritreából, Tunéziából, Pakisztánból, Nigériából és Líbiából érkezett. Az Európai Unió áthelyezési programja keretében 12 586 menekültet osztottak szét a tagállamok között.

Kapcsolódó Cikkek