2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Extra

Szilágyi Liliána: Függő voltam, mint egy drogos

Szilágyi Liliána Eb-ezüstérmes úszónő a teljesítménykényszer és az ebből fakadó stressz miatt majd tíz éven át volt bulimiás. A 21 éves sportoló a Lokálnak elárulta: a versenyeken sem tudta magát türtőztetni, a 2017-es vb 200 méteres pillangóúszás döntője előtt is meghánytatta magát.

Szilágyi Liliána /MTI

– 12 évesen hánytattam meg magam először, de akkor még annyira gyerek voltam, hogy gyakorlatilag fel sem fogtam, hogy mit művelek. Hiába láttam egy filmben, hogy egy balerina meghánytatja magát, mielőtt színpadra lép, nem fogtam fel, hogy valójában én is ugyanezt teszem, mielőtt fejest ugrom a medencébe. Mindez majd tíz éven át a napi rutinom része volt, és ez alól a versenynapok sem voltak kivételek – kezdte lapunknak Liliána, aki a tavalyi világbajnokság után döbbent rá, hogy milyen nagy a baj.


– A 2017-es világbajnokságon a 200 méteres pillangóúszás döntője előtt is meghánytattam magam. Akkor biztos voltam benne, hogy ez a teljesítményem rovására fog menni. Ott álltam már dresszben a medence szélén, és éreztem, hogy elhagy az erőm. Végül hetedik lettem, és persze nem tudhatom biztosan, de talán jobb helyen is végezhettem volna, ha nem állok a saját magam útjába – mesélte őszintén Liliána, akinek lelki eredetű betegsége súlyos fizikai változásokat produkált a testén.

– A hasam folyamatosan fájt, rosszullétek gyötörtek. A bőröm kezdett elváltozni, a hajam pedig kihullani. A májam, a vesém és hormonrendszerem sem működött stabilan. A véreredményeim szörnyűek voltak, pláne egy élsportolóéihoz képest – sorolta problémáit az úszónő, aki amikor arról kérdeztünk, hogy mégis miért volt minderre szükség, sokkoló választ adott.


– Mert függő voltam. Függő voltam, mint egy dohányos vagy drogos. Szükségem volt a hányásra, hiszen rövid távon mámorban, eufóriában úsztam tőle. Aztán persze ahogy egy dohányos sem élvez minden szál cigarettát, én sem élveztem már minden alkalmat. Ahogy éltem, az szépen lassan felemésztett, muszáj volt változásra bírnom magam, különben meghaltam volna – árulta el Liliána, akinek a gyógyuláshoz vezető úton elsőként a problémája súlyát kellett felismernie.

– A változás nem ment egyik pillanatról a másikra. Hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy be merjem magamnak vallani: beteg vagyok. Maga a felismerés volt a legnehezebb, aztán szépen lassan egy egészen új, jobb irányt vett az életem. Sok borzalmat tudhatok magam mögött, és még most sem megfelelő az étkezéshez való viszonyom, de már fényévekkel jobb, mint korábban. Már nem büntetem magam, és többé nem félek szembenézni a saját nehézségeimmel. Végre tudom, hogy jó úton vagyok – zárta sorait Liliána.

A bulimia gyógyítható betegség

Számtalan evészavar létezik, ezek közül az egyik legismertebb a bulimia nervosa, amikor is a beteg képtelen bűntudat nélkül étkezni. A bulimia gyógyítható betegség, és a segítségnyújtásnak manapság már sokféle eszköze létezik, köztük a kórházi kezelés, gyógyszeres terápia vagy a pszichoterápia. Ha problémája van, kérje szakember segítségét!

Kapcsolódó Cikkek