Lokál » Programok » Koncert » A Cantemus Vegyeskar és a MÁV Szimfonikus Zenekar

A Cantemus Vegyeskar és a MÁV Szimfonikus Zenekar

Carl Orff 1936-ban befejezett szcenikus kantátája, a bajorországi bencés apátságban talált szövegekre írt Carmina Burana a legnépszerűbb és legkönnyebben megközelíthető művek közé tartozik. Erőteljes ritmikájával, hatásos kórustablóival, változatos karaktereivel és a világi dalok érdekes, 20. századi feldolgozásával könnyen magával ragadja a hallgatót, azt is, aki nem tartja magát különösebben járatosnak a klasszikus zene világában.
A grandiózus oratórium a nemzetközi kórusversenyek gyakori győztesének közreműködésével hangzik el. A nyíregyházi Cantemus Vegyeskart a nagy múltú és az utóbbi években jelentős szakmai fejlődést felmutató MÁV Szimfonikusok kísérik, a zenekar művészeti vezetője, a hegedűművészként is világszerte koncertező Csaba Péter vezényletével, aki 1983 óta Franciaországban él. 2010-ig a Besançoni Szimfonikus Zenekar és Operaház igazgatója volt, 2001 óta pedig a spanyol santanderi Encuentro Zenei Fesztivál művészeti vezetője. A Svéd Királyi Akadémia tagjai közé beválasztott dirigens és kiváló zenekara a műsor nyitányaként Gustav Mahler befejezetlenül maradt X. szimfóniájának ritkán hallható, gyönyörű hangzású, vallomásos hangvételű Adagio tételét szólaltatja meg.

A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.