Lokál » Programok » Tánc » Beszélj Hozzám | Bolero

Beszélj Hozzám | Bolero

„A tánc egyetemes nyelv. Feltehetőleg azért, mert a test az érzelmek és az emberi kapcsolatok finomságait oly módon tudja kommunikálni, amire a szavak képtelenek, így a szavak valójában csak másodlagos értelmezések. A testbeszéd ösztönös és gyakran az érzelmek első megnyilvánulásaként működő. Alkotói folyamatomnak központi eleme a mozgásnyelv fejlesztése és átformálása. Munkám kiindulópontja a táncosok egymás közti és a közönséggel való kommunikációs nyelvének fejlesztése, mely segít elmélyíteni koreográfiai „vizsgálódásomat” a Pécsi Balett táncművészeivel.
A nyelvi határok és a hatékony kommunikációs eszközök megkeresése jelentős tényezője volt előző pécsi koreográfiám, „A Jó és a Rossz kertjében” munkafolyamatának is. Célom, újra felfedezni ezeket a fogalmakat ugyanazokkal a táncművészekkel, most már a tiszta tánc keretein belül.”
Cameron McMillan

Táncolják:
Czebe Tünde Harangozó-díjas, Nagy Írisz Harangozó-díjas, Madonia Florence,
Szécsi Theodóra, Ujvári Katalin, Kerekes Soma Lőrinc, Koncz Péter, Matola Dávid,
Molnár Zsolt, Szabó Márton, Tuboly Szilárd


Bolero (17 perc)

Zeneszerző: Maurice Ravel
Jelmeztervező: Kiss Julcsi
Látvány: Vincze Balázs
Asszisztens: Czebe Tünde Harangozó-díjas
Koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas, Imre Zoltán-díjas


„…A Bolero zenéje bennem mindig a születés és elmúlás, a kezdet és a vég impresszióit ébresztette. Az, hogy halkan kezdődik a zene, nő, dagad, kiteljesedik és a vége olyan, mint az ősrobbanás, számomra olyan, mint valamilyen életút. A Bolero-ra készült koreográfiák csaknem mindegyike a férfi- nő kapcsolatot jelenítette meg, az én elképzelésem eredetileg más volt. A középpontban Animus-Anima áll, látszólag ő irányítja a közösség és a természet egész működését. Végül épp azok pusztítják el, akik addig csodálták, szolgálták. Számomra ő jelképezi azt a többre törő akaratot, amelyet mindig visszahúznak a középszerbe, hiába küzd ellene.

Az előadás felújított változatában ezúttal egy táncosnő áll a középpontban, körülötte férfiak. A szexualitás, a nemek közti viszonyok jelenléte így megkerülhetetlen, az értelmezés azonban továbbra is nyitott, ha szükséges egyáltalán…”
Vincze Balázs

Táncolják:
Ujvári Katalin,
Kerekes Soma Lőrinc, Matola Dávid, Molnár Zsolt, Szabó Márton, Tuboly Szilárd

Várkert Bazár, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér