Lokál » Programok » Koncert » Budapesti Fesztiválzenekar

Budapesti Fesztiválzenekar

Az est finn karmestere stílusosan két finn művet is magával hoz budapesti hangversenyére: egy kortárs darabot az 1958-ban született Magnus Lindbergtől, valamint a finn zene nemzetközileg legismertebb klasszikus szerzője, Jean SibeliusII. szimfóniáját. Lindberg zenekari műve, a Feria1995 és 1997 között keletkezett. A vásár jelentésű spanyol címmel a szerző műve mozgalmasságát hangsúlyozza. Az 1997-es bemutatóról megjelent kritikák kiemelték a darabból áradó, spanyol fiesztákat idéző energiákat, valamint a komponista káprázatos, színpompás, ugyanakkor nagyon világos hangszerelését.

Sibelius életművének legfontosabb részét a szimfonikus művek alkotják: hét szimfóniája és öt szimfonikus költeménye Európa északi és nyugati felén a hangversenykánon szerves része. Szimfóniáinak hangját minden eredetisége mellett a romantika és a születő modernizmus keveredése, valamint Csajkovszkij, Wagner és a finn népzene befolyása jellemzi. Csajkovszkij hatása az 1901-ben írott II. szimfónián is érződik.


A műsort keretező finn kompozíciók között egy jól ismert darab csendül fel: Antonín Dvořák aBudapesti Fesztiválzenekar egyik kedvenc zeneszerzője; a hegedűversenyből Akiko Suwanai közreműködésével és Fischer Iván vezényletével az együttes nagy sikerű lemezt is készített. Az 1879-ben írott, majd kétszer átdolgozott darab ajánlásának címzettje a kor egyik legnagyobb hegedűművésze, Joachim József volt, aki tanácsaival sokat segített a komponistának.

Müpa, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.