Lokál » Programok » Koncert » Budapesti Fesztiválzenekar

Budapesti Fesztiválzenekar

Carl Maria von Weber alkotása, A bűvös vadász az 1820-as bemutatót követően még abban az évben meghódította számos német város operaházának közönségét. A német romantikus operairodalom alapművének számító darab termékenyítőn hatott a kor sok más zeneszerzőjére, köztük az ifjú Richard Wagnerre is.
Weber operájával ellentétben a huszonhat éves Johannes Brahms I. zongoraversenyének bemutatója minden volt, csak nagy siker nem: a mű a premieren megbukott, mivel a lipcsei Gewandhaus közönsége nem tudott mit kezdeni a Brahms-stílussal. Lehetséges, hogy Liszt zongoraversenyeinek árnyékában hatott szürkének és puritánnak a komponista zenei nyelve. A történet azonban happy enddel zárult: Brahms viszonylag könnyen napirendre tért a bukás felett, s néhány év múlva már a mű sikerének és növekvő népszerűségének is örülhetett.
„Az emberi szellem nagyságáról kívántam szimfóniát írni. Az V. szimfóniában a szabad és boldog embert akartam megénekelni, lovagiasságát és szellemi tisztaságát. Nem merném azt állítani, hogy ezt a témát eleve kiválasztottam – inkább kisarjadt bennem, és kifejezésre tört”, írta Szergej Prokofjev, aki a háború végéhez közeledve, 1944-ben alig egy hónap alatt írta meg V. szimfóniáját. A mű hangvétele a világ aktuális helyzetére reflektálva komoly, már-már emelkedett. Az 1945-ös moszkvai ősbemutatót a szerző dirigálta.