Lokál » Programok » Koncert » Cécile McLorin Salvant

Cécile McLorin Salvant

Cécile McLorin Salvant már megjelenésével felkelti közönsége figyelmét, hogy aztán újabb és újabb meglepetéseket szerezzen hallgatóságának spontán választott zenei megoldásaival, intelligenciájával, humorával és elbűvölő színpadi jelenlétével. Jazzel, blueszal, esetenként folkkal átitatott zenéjébe néhol a klasszikus műveltségéből származó elemeket is csempész, hangját mindig tökéletesen használja, dalszövegeit teljes átéléssel adja elő, így válik üzenete hitelessé.
A haiti és francia szülők gyermekeként Miamiban született Salvant már ötévesen zongorázni tanult, nyolcévesen kezdte klasszikus énektanulmányait, amelyeket később Franciaországban tökéletesített barokk zenei és improvizációs stúdiumok hozzáadásával. Innen származik lenyűgöző sokoldalúsága. A jazz híres vokalistái közül Sarah Vaughan, Billie Holiday és Bessie Smith gyakorolta rá a legmélyebb hatást, de művészete Ella Fitzgerald emlékét is felidézi.
Az idén huszonhét éves énekesnő 2010-ben adta ki első szólóalbumát, majd ugyanebben az évben megnyerte a kiemelkedő presztízsű Thelonious Monk Nemzetközi Jazzversenyt, így rövidesen elkészíthette WomanChild című következő lemezét, amelyet Grammy-díjra jelöltek a legjobb vokális jazzalbum kategóriájában. Úgy tűnik, Salvant nem tud hibázni, mert For One to Love című 2015-ös albuma, melyen már öt eredeti szerzemény található a számára testhez álló örökzöldek mellett, ismét Grammy-várományos. Müpa-beli koncertjén ebből az erős nőket dicsőítő anyagból is válogat a világ élvonalába tartozó ritmusszekciója kíséretével.