Lokál » Programok » Gasztro » Disznótoros Kolbászfesztivál

Disznótoros Kolbászfesztivál

Harmadjára kerül megrendezésre Magyarország legdinamikusabban fejlődő gasztro-fesztiválja, a budapesti Disznótoros Kolbászfesztivál. Aki október vége felé kilátogat a Vasúttörténeti Parkba, az valódi hagyományőrzést láthat, igazi díszletekkel, falusi hangulattal. A rendezvény jelszavai: “gasztronómia, hagyományőrzés, folklór”.

A nagy parkolók felől, a 3-as bejáraton át belépők elsőnek a 140 éves Csabai Tájházzal találkozhatnak, ahol az igazi Csabai Kolbászt is meg lehet kóstolni. A tájház régiségekkel van berendezve, ahol a hagyományőrzők mutatják be a korabeli használati tárgyakat. A tájház mellett vannak az állatkarámok, ahol a kacsától a szamárig mindenféle háziállattal találkozhatnak élőben a budapesti gyerekek. Ha már kolbászfesztiválról van szó, nem maradhat el a malac sem! Az állatsimogatóban lesz abból is bőven. Az állatkarámokkal szemben található a régi mezőgazdasági eszközök kiállítása, ahol a kukoricamorzsolást vagy a tökpucolást is kipróbálhatják a látogatók. Az aratók a búzakévéket a cséplőgépbe felül adagolják, az alul kipotyogó szalmán pedig a böllérek perzselik majd a malacot. A perzselést ősrégi kézzel tekerős, parazsas fűtésű perzselővel mutatják be a böllérek. A megperzselt malacot helyben feldarabolják és feldolgozzák, hagyományőrző eszközökkel, hagyományőrző ruházatban. A pesti népek élőben láthatják a malac feldolgozásának minden fázisát, a kolbásztöltéstől a zsír kisütésig. Disznóvágás bemutató nem csak a Víztorony Parkban, hanem a nagy parkban felállított Disznótoros Sátorban is lesz, Disznótoros Mulatsággal kísérve. A kivéreztetett malacokat 1964-es oldtimer Warszawa pickup kisteherautó fogja a bemutató helyszínekre hozni. A disznóvágás és feldolgozás bemutatók mindhárom rendezvénynapon láthatók lesznek mindkét bemutatóhelyen.


A Víztorony Parknál számos díjmentesen igénybe vehető elfoglaltság várja a gyerekeket: népi játszótér, légvárak, állatsimogatók, kovácsműhely, zenés gyerekszínpad, íjászat oktatás és jurta, ahol honfoglaláskori ruhákba lehet beöltözni és ki lehet próbálni a honfoglaló magyarok fegyvereit. A Víztorony Parkban lesz egy szabadtéri színpad is, ahol a folklór lesz a főszereplő: néptánc, népzene, citerások, stb…

A budapesti Disznótoros Kolbászfesztiválon az országban egyedülálló a kolbászválaszték! Több mint 200 féle kolbászból lehet majd válogatni. A pulykakolbásztól a Csabai Csípősig minden lesz! A disznótoros ételeken kívül házi sajtok, lekvár, méz, fűszerek, kürtős kalács és mindenféle kézműves ételféleség megtalálható lesz a budapesti Disznótoros Kolbászfesztiválon. Csupa háztáji, boltban nem kapható étel. Az ételeken kívül az italkedvelők sem panaszkodhatnak, ugyanis a budapesti kolbászfesztiválon rengeteg fajta minőségi borral, kézműves sörrel és míves pálinkával találkozhatnak. A vendégek disznótoros sült ételekkel való kiszolgálásáról az ország legjobb kitelepülő vendéglátósai fognak gondoskodni. Ha már tele a has és megitták a vendégek a szúrópálinkát is, akkor irány a Disznótoros Sátor vagy az Orient csarnok! A sátorban mulatós zenekarok csinálják a jó kedvet, a 3.000nm-es fűtött csarnokban pedig nosztalgia zenekarok, folklór együttesek, operett, humoristák és nyereményjátékok színesítik a programkínálatot.


3 színpadon 45 zenei és folklór program lesz látható a 3 nap alatt! A zenei programok struktúrája a következő lesz: pénteken Fásy Mulató sok kedvelt fellépővel, pl. Nótár Mary, kis Grofó, Zoltán Erika, Apostol, stb… A pénteki napon főleg a nyugdíjasok kedvében szeretnénk járni, ugyanis pénteken 50%-os kedvezménnyel vásárolható meg a belépőjegy. A pénteki félárú jegy a Kolbászvásár jegyében azoknak szól akiket leginkább a “háztáji” termék vásárlás érdekli. Szombaton az Orient csarnokban fellép a legnagyobb mulattató “3+2” zenekar és a rock Harley-Davidsonja a Karthago. Vasárnap a nosztalgia jegyében állítottuk össze a zenei programot: Soltész Rezső, Dolly Roll és Varga Miklós.