Lokál » Programok » Tánc » Elektra táncszínház

Elektra táncszínház

2013 novemberében, a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese, együttműködésben a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel pályázatot hirdetett annak III. éves, koreográfia szakos diákjai részére, azzal a céllal, hogy a program keretében egy diák vizsgaelőadásának létrehozását vállalja. A produkció melynek előadói a Nagyvárad Táncegyüttes művészei a Szigligeti Színház 2014-2015-ös évadjában a színház repertoárjának előadását képezi. – Ezen pályázat nyerteseként érkeztek Nagyváradra a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjai, Györfi Csaba és Márton Erika, hogy alkotókként színpadra állítsák a szóban forgó darabot.

A bemutatóra szóló jegyek hamar elkeltek, és teljes teltház előtt zajlott le a premier. Euripidész tragédiája egészen új köntöst kapott, a Györfi Csaba rendező és alkotótársa Márton Erika díszlet és jelmeztervező által megálmodott különleges környezetben.


 Szereplők:

Elektra: Tímár Tímea
Oresztész: Rácz Lajos-Levente
Püladész: Kacsó Bálint-József
Agamemnon: Szőnyi József
Aigiszthosz: Brugós Sándor Csaba
Klütaimnésztra: Szabó Enikő-Ágnes
Földműves: Forgács-Popp Jácint
Aggastyán: Iván Enikő
Karvezető: Kerekes Dalma
Kar: Forgács Zsombor, Mihucz Kinga, Schmith Nándor, Szőcs Brigitta

Rendező-koreográfus: Györfi Csaba
Díszlet-, jelmeztervező: Márton Erika
Rendezőasszisztetens: Szőke Zsuzsi


A rendezőről

Györfi Csaba 1988-ban született Székelyudvarhelyen, táncművész, koreográfus és rendező. A tánccal első osztályos korában került kapcsolatba egy amatőr néptáncegyüttesnek köszönhetően. A színház iránti érdeklődése már az általános iskola éveiben kialakult, miközben a tánc továbbra is fontos szerepet játszott az életében. 2007-ben érettségizett Székelyudvarhelyen a Kós Károly Szakközépiskolában. Antal József barátja bátorítására, ugyanebben az évben jelentkezett az Udvarhely Táncműhely tánckarába.
2007-től 2014-ig táncosa az Udvarhely Táncműhelynek.
2011-ben sikeresen felvételizett a Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem Koreográfia szakára, vezető tanára és szakmai irányítója András Lóránt volt.
2012-ben került bemutatásra első mozgásszínházi előadása „Záp-hiányok” címmel, Esterházy Péter: Egy nő című műve alapján, az Udvarhely Táncműhelynél.
2013-ban felvételt nyert a Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem Rendező szakára, vezető tanárai: Sebestyén Aba és Kovács Levente.
2014-ben alapító tagja a marosvásárhelyi András Lóránt Mozgásszínházi Társulatnak.
Ugyanebben az évben rendező-koreográfusa „A lecke” című mozgásszínházi előadásnak, mely E. Ionesco azonos című műve alapján készült a Társulat égisze alatt. Mára már 18 előadást ért meg, többek között szerepelt a POSzT-on is.
Pályafutása során lehetősége volt olyan művészekkel együtt dolgozni, mint: András Lóránt, Sebestyén Aba, Juhász Zsolt, Furik Rita, Bodor Johanna, Uray Péter, Bozsik Yvette, Katona Gábor, Orza Călin és Sorin Militaru.
Társulati tagsága mellett különböző színházi és táncszínházi produkciókban dolgozik táncosként, koreográfusként valamint rendezőként.

Részlet az előadás szinopszisából:

„Ilyen egyszerű: tekeredik, tekeredik, pörög-forog. Figyeld a kötelet! – egy, kettő, három. Ugrókötél pihenj!
Bűnös, gyarló, páncélok és maszkok mögé bújt emberek. Egy testvérpár. Elfojtott bosszúvágy, de meddig? Hiányok, vágyak, be nem teljesült pillanatok. Nem csak azért, mert az ötórás Pro TV hírekből is ez folyik, nem! Ez más. Ez bosszúvágy! Már gyerekkortól? Öröklött? Eredendő? Kamaszkorban? Tanult? Másolt?
Bűnbánat. Valami nyomja a rózsaszín kicsi lelkeket. Szenvedés, csalódás, megkeseredettség. Szemlélődő átlagemberek, akik bepárásodott szemüvegükön keresztül néznek ki a fejükből, nézik, de nem látják a világot. Hiányok. S nem a cukorszint koppan a kongó gödör oldalán. Miért? Minden lénynek hiányzik valami az életéből. Ösztönöz és tettre késztet a bosszú pillanata. Hurok szorul a nyakra. Nem elég szoros? Húzzunk rajta?! Még… még.. még.. Gyilkosság. Vér!!! Vér a vérért!
Ilyen egyszerű. Első hurok kötése. Második hurok kötése. Csűrés. Csavarás. Széthúzás. Semmi.
Nézz szembe a XXI. század királyaival! Ők mitől különbek? Talán ők nem átlagemberek? Két világ harca ez, egymás ellen feszül a felső tízezer és a perifériára szorult réteg. Nekik nem ugyanúgy kell szembenézni a magassággal meg a mélységgel?
(…)
Kötéllel ír, rajzol, épít. A test a tartóoszlop. A mesterkedésben mindkét kéznek egyszerre dolga van. Felváltva köt, ront és bont. Ujj, tenyér, csukló, néha a fog is lehet játékos. Az építés alkotóeleme, igazi anyaga a bosszúállás. – Ez a MI ELEKTRÁNK!”
Az előadás trailere megtekinthető az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=XdQ16rwNDAg

Bethlen Téri Színház, 1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.