Lokál » Programok » Gyerekprogram » Fények a vízen – Debussy: A tenger

Fények a vízen – Debussy: A tenger

Ki ne volna kíváncsi arra, hogyan működik egy szimfonikus zenekar, hogyan készül fel egy hangversenyre, vagy hogyan gyakorolnak a népzenei együttesek, mi történik a próbákon? A kétrészes koncertek első felében a közönség a moderátor mentori közreműködésével bepillantást nyer a próbaterem mindennapjaiba, valamint – az elhangzó utasítások és magyarázatok, az egyes részletek többszöri eljátszása, gyakorlása által – a zenei folyamatokba. A hangverseny második részében színpadi öltözetben, illetve jelmezben jelennek meg az előadók, és az előzőleg alaposan megismert műsor részleteit összefüggő színpadi előadásban hallgathatja, nézheti meg a közönség.

A zeneszerzők régóta kedvelt zenei témája a víz mozgásának, hullámzásának, a fénnyel való játékának ábrázolása. Ennek a szándéknak a megvalósításában legmesszebbre talán Claude Debussy jutott, A tenger című művével. „A tenger. Három szimfonikus vázlat zenekarra. I. Szép tenger a Sanquinaire-szigeteknél, II. Hullámok játéka, III. A szél táncoltatja a tengert. Ezen dolgozom számtalan emlékemből, s itt (Bichai-n) szeretném befejezni” – írta Debussy kiadójának a mű komponálásának kezdetéről tudósító levelében. A „számtalan emlék”, amelyre a zeneszerző utal, részben a gyermekkor tengerélményére vonatkozik, részben a kor különböző művészeti ágainak (festészet, irodalom) tengerábrázolásaira. Akárcsak a korszak festőit, őt is foglalkoztatta a végtelen vízfelület szüntelenül vibráló látványa, az érzékeket minden pillanatban új benyomással támadó gazdagsága. Debussy újra és újra visszatért a víz, a tenger zenei ábrázolásának problémájához, és a romantika mestereinek gyakorlatától egyre inkább eltérő, újszerű megoldásokat kísérletezett ki. A hangverseny középpontjában Debussy különleges hangulatú, a víz sokarcú világát festői eszközökkel ábrázoló szimfonikus műve áll.


Az előadás előtt 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel az Előadóteremben ingyenes zene- és drámapedagógiai foglalkozást tartunk, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várunk. Előzetesen jelentkezni a csip@mupa.hu címen lehet, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. (A foglalkozást minimum 6 főnek tartjuk meg.)