Lokál » Programok » Zene » HÁZIMUZSIKA – DVOŘÁK-EST

HÁZIMUZSIKA – DVOŘÁK-EST

Közreműködnek a Budapesti Vonósok tagjai:
Ligetiné Beke Ágnes, Németh Mátyás, Papp Györgyi, Pilz János,Rónaszéki Tamás, Windberg Anna (hegedű), Izsák Ilona, Kárpáti Szilvia, Láposi János (brácsa), Maróth Bálint, Vámos Marcell(gordonka), Lendvay Krisztina (nagybőgő)

Házigazda: Lukácsházi Győző


C-dúr terzetto, op. 74
Asz-dúr vonósnégyes, op. 105
***
G-dúr vonósötös, op. 77

Nagy utat tett meg Dvořák lélekben, térben egyaránt. A tizenegy éves bizonytalan kisfiú, aki otthagyta az iskolát és hentestanuló lett, mégiscsak hamar rátalált a zenére. Nelahozevestől New Yorkig ívelt pályája, hogy aztán visszatérve a Prágai Konzervatórium tanára, majd igazgatója legyen. Komponálásra mindig szakított időt, sok művet hagyott ránk, köztük számos kamarazenei darabot. Hegedűn és brácsán is játszott, ez a két hangszer szólal meg – a hegedűből kettő is – a hangversenyt nyitó C-dúr terzettóban.
Előadják: Ligetiné Beke Ágnes, Papp Györgyi – hegedű, Láposi János – brácsa


1895-ben, abban az évben, amikor átadják a Mária Valéria hidat Esztergom és Párkány között, Wilhelm Conrad Röntgen felfedezi a később róla elnevezett röntgensugarat, Kölnben pedig bemutatják Richard Strauss Till Eulenspiegelcímű művét, Dvořák még Amerikában elkezdi komponálni op. 105-ös Asz-dúr vonósnégyesét. Hazatérése után félreteszi a darabot, viszonylag rövid idő alatt megírja G-dúr kvartettjét (op. 106), majd visszatér az Asz-dúr vonósnégyeshez. A “hazatérés kimondhatatlan boldogsága” szól a műből, melynek befejezése után Dvořák más zenei műfajok felé fordul.
Előadják: Németh Mátyás, Windberg Anna – hegedű, Izsák Ilona – brácsa, Maróth Bálint – gordonka

Az est harmadik számában a vonósnégyeshez csatlakozik a nagybőgő is, hogy egy igazi különlegesség szólaljon meg: a ritkán játszott G-dúr quintett. Aki Wagner vagy Liszt hatását véli felfedezni a műben, nem téved: Dvořák ebben az időben (1875-ben) még erősen a két nagy példakép hatása alatt állt. Ez volt a szerző első műve, melyet zeneszerzői díjjal – öt dukáttal – ismertek el. A vonósötös akkor a versenykiírásnak megfelelően a Népemnek címet viselte.
Előadják: Pilz János, Rónaszéki Tamás – hegedű, Kárpáti Szilvia – brácsa, Vámos Marcell – gordonka, Lendvay Krisztina – nagybőgő

Szőke Cecília