Lokál » Programok » Koncert » Hommage à Gárdonyi – három generáció

Hommage à Gárdonyi – három generáció

Száztíz esztendeje született és harminc éve hunyt el Gárdonyi Zoltán, a 20. század kiemelkedő magyar komponistája, a protestáns egyházi zene legjelentősebb alakja, aki zenetudósként is rendkívül gazdag életművet hagyott hátra. Ma már a harmadik generáció követi őt: fia, Gárdonyi Zsolt zeneszerző, orgonaművész, a würzburgi zeneművészeti főiskola nyugalmazott professzora, aki három és fél évtizeden át tanított az intézményben, valamint unokája, a szintén Würzburgban élő Gárdonyi Dániel, aki 2011 és 2015 között Frankenbergben töltött be nagy presztízsű karigazgató és orgonistaállást, és aki édesapjával évek óta ad közös hangversenyeket.
A műsorban Gárdonyi Zoltán egyházi és világi műveiből szólal meg reprezentatív válogatás, ezt egészítik ki az idén hetvenéves Gárdonyi Zsolt kompozíciói. Elhangzik például az orgonahangzást a szimfonikus zenekar volumenével és színeivel felruházó, a Veni Creator Spiritus kezdetű pünkösdi himnuszra írt variációsorozat 1958-ból, valamint az 1972-ben, hatvanhat évesen emigrált zeneszerző utolsó, fiának komponált korálelőjátéka, amely Luther Márton leghíresebb dallamát, az Erős vár a mi Istenünk kezdetű népéneket dolgozza fel.
A Müpa kimeríthetetlen hangszín-lehetőségekkel rendelkező, tízéves orgonáján felhangzik a jazz harmóniavilágát kutató, kitűnően ismerő és azt évtizedeken át tanító Gárdonyi Zsolt könnyed hangvételű kompozíciója, amellyel a zenetörténet általa legnagyobbnak tartott jazz-zongoristái előtt tiszteleg.