Lokál » Programok » Koncert » Laszlo Gardony Trio

Laszlo Gardony Trio

A kilencedik Jazz Showcase a hazai jazzművészet ünnepe, melyen délutánonként a stílus fortélyait sok esetben még tanuló ifjak állnak színpadra, esténként pedig olyan nagy tudású előadók koncertjeit élvezhetjük, akik évtizedek óta sokat tesznek az utánpótlás neveléséért is.
Az itthon ritkán hallható Gárdonyi László 1983-ban érkezett az Egyesült Államokba, hogy a Berklee College of Music ösztöndíjas hallgatója legyen. Bostonban olyannyira a helyére került, hogy diplomája megszerzése után a tanári kar tagjává avanzsált, s idestova három évtizede e legendás intézmény zongoraprofesszora. Előadói pályája is példátlanul sikeres: szólózongorán és 2003 óta működő triójával is rendre lenyűgözi hallgatóságát éppúgy, mint a kritikusokat. Első, meghatározó sikerét a Great American Jazz Piano Competition első helyezettjeként érte el 1989-ben, de már ekkor együtt dolgozott Miroslav Vitoussal és Ian Formannal. Egy másik korszakos jelentőségű triójában Dave Holland és Bob Moses kísérte, akikkel lemezfelvételt is készített The Legend of Tsumi címmel. Gárdonyi, aki már ötéves korában kis darabokat improvizált zongorán, mindig fogékony volt az őt körülvevő zenei stílusokra; a klasszikus zene, a pop, a progresszív rock és a blues is formálta zenei szókincsét, mégis a jazz őt ért hatása mutatkozott a legmélyebbnek.
Koncertjének különlegessége, hogy az a John Lockwood és Yoron Israel kíséri, akik „telepatikus képességű” játszótársai immár tizenhárom éve. Ám már önmagában Gárdonyi Müpa-beli fellépése is kuriózum, hiszen igen ritkán lehet hallani szülőhazájában. Pedig érdemes: nem más, mint Dave Brubeck mondta róla, hogy remek zongorista.