Lokál » Programok » Koncert » Le Poème Harmonique, Capella Cracoviensis Choir

Le Poème Harmonique, Capella Cracoviensis Choir

Olyan élénken él emlékezetünkben a Le Poème Harmonique első Müpa-beli hangversenye pontosabban zenés performansza , hogy már-már furcsálljuk is: Vincent Dumestre 1998-ban alapított csapatát évekkel ezelőtt, 2012-ben látta vendégül a Müpa. Azóta vártuk, hogy újra hallhassuk-láthassuk a különleges előadásairól és érdekes repertoárjáról ismert együttest, és ez a pillanat most eljön. A francia barokk két pompás remekművét szólaltatják meg: Charpentier ma már sláger népszerűségű Te Deumát csak a 20. század közepén fedezték fel újra, Lully azonos szövegre íródott egyházi művéről pedig az tudható, hogy szerzője XIV. Lajos felgyógyulásának alkalmából komponálta, és éppen e mű előadását vezényelve sebezte meg a lábát, majd az elmérgesedett seb okozta halálát.
A koncert érdekessége, hogy a világhírű francia régizenei hangszeres együtteshez Lengyelország legdinamikusabban fejlődő historikus előadógárdája csatlakozik. A zenekart és kórust egyaránt magában foglaló Capella Cracoviensis erőssége, hogy együttműködése rendszeres és szoros más európai országok hasonló profiú formációival, vagyis elmondható róla, hogy az európai régizenei élet vérkeringésébe bekapcsolódott, elismert együttes.
A koncertet 18.30 órai kezdettel, Prelúdium címmel Mácsai János műismertető előadása előzi meg, amelyen a koncertre jeggyel rendelkezők vehetnek részt.