Lokál » Programok » Koncert » Liszt-Kodály-Bartók: Mesteri átiratok

Liszt-Kodály-Bartók: Mesteri átiratok

Már tízéves, de még mindig tud meglepetéseket okozni a Müpa orgonája: ezúttal átiratok szólalnak meg rajta, nem is akármilyenek. Szenzáció az orgonaművész fenomén Szabó Balázs átirata Bartók ördögi nehézségű művéből, A csodálatos mandarin szvitből. A fiatal orgonaművész, -történész és -restaurátor, aki Bach valamennyi orgonaművét bemutató egyszemélyes sorozatot is jegyez, a nála majd’ ötven évvel idősebb mesterrel, a kortárs orgonaművészet jelentős alakjaként tisztelt Szathmáry Zsigmonddal lép fel, sőt Liszt méltán népszerű szimfonikus költeményéből erre az alkalomra készítették el közös átiratukat.
„Az én korosztályom szinte minden orgonistája őriz egy meghatározó emléket: Az első hangverseny című csodálatos film élményét – mondja az 1970-es évek óta Németországban élő Szathmáry a Liszt-műhöz kapcsolódóan. – Ebben a tizenéves csodagyerek, Roberto Benzi felfedezését követhetjük végig. A kisfiú Bach d-moll toccata és fúga című híres művén keresztül kerül kapcsolatba a komolyzenével, a film végén pedig Liszt Les Préludes-jét vezényli. Bach, az orgona és Liszt számomra egységet jelent.”
A koncerten magyarországi bemutatóként elhangzó Mors et vita című kompozíció, amelyet a halál és az élet harcának ősi, máig érvényes emberi tapasztalta ihletett, a freiburgi katedrálisban ötven éve átadott orgonák jubileumára született, a város felkérésére. Kodály zenekari darabjának saját maga által készített orgonaátiratáról pedig így vall a hetvenhét esztendős Szathmáry Zsigmond: „Ezeket a marosszéki nép lelkéből áradó, az egész nép szívéhez szóló csodálatos melódiákat az orgona mint »fúvós hangszer«, éneklő karakterével és a népi furulyák hangjának hű imitálásával kitűnően vissza tudja adni. A Müpa orgonája amúgy is minden tekintetben egyedülálló: modern játéktechnikai megoldásokra, a különleges színek különleges stílusokban való megvalósítására egyaránt tökéletes instrumentum.”