Lokál » Programok » Kiállítás » Lovagok fegyverben

Lovagok fegyverben

Igazi fegyverritkaságokból nyílt kiállítás a Diósgyőri vár lovagtermében. A Tóth Sándor magángyűjteményéből származó tárgyak a lovagkor és a végvár idők hadviselését idézik, és olyan “kincseket” is láthatnak az érdeklődők, mint egy 17. századi rovásírásos szablya, vagy a Borsod megyei Serédy-család díszmagyar öltözete.

A Lovagok fegyverben című kiállítás tárgyait Tóth Sándor felsőzsolcai születésű magángyűjtő bocsátotta a Diósgyőri vár rendelkezésére, és szeptember 1-ig lesz látogatható. Az elhivatott történész és gyűjtő célja összegyűjteni a még fellelhető elkallódott nemzeti kincseinket a jövő nemzedék számára: “Számomra csak az ismeretlen lelőhelyről ismeretlen körülmények között előkerült darabok jöhetnek számításba, amit sokszor a hozzá nem értő ember kezéből juttatok a nagyközönség elé. Sokszor mentve így meg darabokat a végső pusztulás, vagy a beolvasztás elől. Szerencsére az emberek nagytöbbsége még a vérzivataros nehéz időkben is vonzódott ezekhez a történelmi tárgyakhoz és elrejtette azokat”- mondta Tóth Sándor, a gyűjtemény tulajdonosa.


A kiállításon a lovagkor harci eszközeit, a végvári idők magyar és török díszfegyvereit, viseleteit mutatják be. Az érdeklődők olyan kincseket is megtekinthetnek, mint a Borsod megyei Serédy-család egyik jeles tagjának díszmagyar öltözete, türkizköves vállöve és ezüstveretes szablyája. De kiállításra került az a karabella típusú szablya is, amelynek penge lapján székely rovásírás jelei sorakoznak. A díszes rajzolatú szokatlanul cifra rovás, régi írás kincseink közé tartozik. A fegyver ismeretlen helyű erdélyi műhelyben készülhetett. Ez az egyetlen eddig ismert rovás feliratú fegyver a Kárpát-medencében, ezért kultúrtörténeti szempontból felbecsülhetetlen eszmei értékű darab.